29.3 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

SVEDOČANSTVO IZ 1862: Od Jadrana do Crnog mora živi srpska rasa! (FOTO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zemlje koje leže između Crnog mora i Jadrana pune su spomenika i tradicija starog srpskog carstva. Današnji narodi ovih zemalja nastoje da obnove svoju moć i ožive svoju slavu. Oni će to i postići.

Dušan Silni, Vilijem Denton

Srpsku rasu, koja uključuje narod Srbije, Bosne, Dalmacije, Crne Gore, značajnim dijelom Rumelije, praktično i Bugarske, duboko prožima želja za samostalnom egzistencijom. Njihov nacionalni duh snažan je kao i kod drugih naroda u Evropi, napisao je anglikanski sveštenik, Vilijem Denton 1862. godine u svojoj knjizi Srbija i Srbi.

- Advertisement -

Denton u svom djelu naglašava da su ove teritorije pune spomenika koje svjedoče o nekadašnjem, velikom srpskom carstvu, kao i da će snažne težnje srpskog naroda dovesti do obnove svoje moći i slave.

– Zemlje koje leže između Crnog mora i Jadrana pune su spomenika i tradicija starog srpskog carstva. Današnji narodi ovih zemalja nastoje da obnove svoju moć i ožive svoju slavu. Oni će to i postići, piše u knjizi.

,,Servia and the Servians“, William Denton, 1862.

Denton objašnjava da bi evropske sile mogle samo kratkoročno zadržati njihovu dominaciju nad Srbima koji se, kako. dodaje on, gnušaju podaništva i da bi stoga sami povratili svoju slobodu.

- Advertisement -

– …Ali na kraju će ti subjekti dobiti svoju slobodu. Pogled na kartu pokazaće da je takvo kraljevstvo dovoljno obimno da održava sopstveni položaj među evropskim narodima, zaključio je engleski sveštenik.

,,Servia and the Servians“, William Denton, 1862.

Englez je više puta izrazio divljenje i poštovanje prema Srbima čije vrline, kako je pojasnio, nisu uništene ni pod Osmanlijama, a potom i uvjerenje da takva rasa zaslužuje najbolju budućnost.

,,Servia and the Servians“, William Denton, 1862.

Vilijam Denton (en. William Denton) (1815—1888), bio je anglikanski sveštenik i publicista koji je bio posebno zainteresovan za težak položaj hrišćana pod Turcima. Posebnu pažnju posvetio je organizaciji Srpske pravoslavne crkve i spomenicima sakralne arhitekture i u više svojih djela pokazivao je veliku naklonost prema Srbima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Zašto je gore podvaljena Google mapa sa izdvojenim Kosmetom, a napravljena u fotošopu da deluje kao da je antička??!! Jel’ stvarno mislite da će vam ovakva podmuklost proći??!!

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: