28.9 C
Belgrade
utorak, 27 jula, 2021

SVE VAKCINE VAŽE: Srbi će moći da putuju po Evropi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u Evropskoj Uniji do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv Kovida-19, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je danas iz Brisela.

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, izjavio je da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

„Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom trebalo bi da postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU“, rekao je Rejnders.

Aerodrom
- Advertisement -

© AP PHOTO / JONAS GUETTLERBrisel: Za Srbe dva načina za dobijanje digitalnog sertifikata

On je naveo da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja, precizirajući da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li ih je odobrila EMA ili ne.

„Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine“, kazao je Rejneders.

- Advertisement -

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu „pasoši o vakcinaciji“, već da to podrazumeva tri vrste sertifikata koji će se izdavati u digitalnom ili papirnom obliku, a odnosiće se na dokaz o vakcinaciji protiv Kovida-19, negativan test ili dokaz o postojanju antitela, preneo je Tanjug.

Navodi se da će se sertifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka leta i da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

Da bi predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata stupio na snagu, treba da bude podržan u Evropskom parlamentu i zemalja članica EU.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti