SVE NAS ŠPIJUNIRAJU PUTEM PAMETNIH TELEFONA: Paranoja ili činjenica?

Obavezno pročitajte

Mobilni telefoni sve informacije skupljaju unapred u nadi da će jednog dana one biti korisne, rekao je o sistemu masovnog nadzora Edvard Snouden.

Edvard Snouden, bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač koji je 2013. dobio azil u Rusiji, nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod popularnog voditelja Džoa Rogana.

- Advertisement -

Snouden je kao gost Džoa Rogana u emisiji „Ekspirijens“, koja je trajala gotovo tri sata, opisao kako nas tačno „pametni“ telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo da uradimo kako bismo to izbegli, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

“Velika stvar koja se promenila od od 2013. je to što je sada mobilni aparat na prvom mestu“, rekao je Snouden objašnjavajući kako se prisluškivanje dans uglavnom sprovodi preko pametnih telefona, jer ih ljudi koriste češće od računara. „Imate mobilni negde u sobi. On je isključen — bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku — ekran ’oživi‘. Kako se to dogodi?“, pitao je Snouden. “

Beleži se svaki korak

„Kad god je vaš mobilni uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu. Svaki ’smartfon‘, mobilni uopšte, stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to videti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on bukvalno vrišti kako je tu. Pokreti vašeg mobilnog su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identifikovati preko njih“, kazao je Roganu.


„To znači da kad god nosite mobilni, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu, koji stvaraju kompanije“, dodao je on.

„Tako se stvara ’osnovna kolekcija‘, što je eufemizam vlade za masovni nadzor. oni naprosto skupljaju sve to unapred u nadi da će jednog dana biti korisno“, dodao je snouden, javljajući se video-linkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

„One ne moraju držati te podatke večno, u stvari nema dobrog razloga da ih drže večno, ali te kompanije vide to kao vredne informacije“, napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se čuvaju zauvek: „nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svetu, jer tako masovni nadzor funkcioniše“.

„A tu govorimo samo o tome kako se povezujete na mobilnu mrežu. ne uzimamo u obzir sve one aplikacije koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)“. naglasio je: „moramo identifikovati problem. a problem s korišćenjem ’smartfona‘ danas je što nemate pojma što rade u bilo kojem trenutku“.

Poseban problem s današnjim „pametnim“ telefonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao sa starim, „glupim“, čime se osigurava da nisu tajno uključeni. no, za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobilni, zaključio je Snouden.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu