SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Evo koje promene čekaju građane Srbije zbog korone

Obavezno pročitajte

Nove mere u Srbiji

Vlada Srbije propisala je nove mere za suzbijanje širenja korona virusa koje stupaju na snagu od utorka. U skladu sa tim očekuje nas dosta promena u svakodnevnom životu, a kako kažu nadležni, svaku od mera moraćemo strogo da poštujemo.
Većina mera je precizirana, dok su za neke ostale i nedoumice, te nije potpuno jasno kako će tačno biti sprovođene, a ovo su svi detalji zabrana koje nas očekuju od utorka:

  1. Kraće radno vreme

Skraćenje radnog vremena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima – tačno tako glasi nova mera koja na snagu stupa od utorka.

- Advertisement -

Dakle, ponovo će promene najpre pretrpeti ugostitelji i svi koji se bave sličnim delatnostima. Pored dodatno skraćenog radnog vremena ono što je svakako i dalje na snazi odnosi se na obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, kao i održavanje fizičke distance od dva metra.

U kafićima i restoranima lice bez maske može da bude jedino dok je za stolom, a u svim drugim okolnostima maska je obavezna.

Podsećamo, prethodno je radno vreme bilo dozvoljeno do 21 sat, a od ove mere izuzete su bile jedino apoteke i benzinske stanice, što sada nije precizirano.

  1. Obavezna zaštita

Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti – je još jedna nova mera.

Nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru je nešto što se ne menja tokom trajanja cele epidemije, međutim sve se češće govorilo i o maskama na otvorenom.

To je bila preporuka koju je struka svakodnevno naglašavala, a i sada se kao obavezna mera ističe da su maske obavezne i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde je nemoguće održati fizičku distancu.

Dakle, ukoliko čekate u redu, nalazite se u pešačkoj zoni ili bilo kom drugom mestu gde je nemoguće održati socijalnu distancu maska je obavezna.

  1. Zabrana okupljanja

Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi.

Ova mera stupila je na snagu 6. novembra, te i dalje važi, a o njoj je tada govorila i dr Darija Kisić Tepavčević.

– Zabrana se odnosi na okupljanje na javnim manifestacijama, što se odnosi na proslave, kongrese i seminare. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu – naglasila je tada ona.

Ovim se dakle zabranjuje svako organizovano okupljanje, što se najpre misli na proslave i privatne žurke, ali i na svako drugo prisustvo više od pet osoba.

  1. Rad od kuće

Iako se ranije o ovome malo govorilo, jedna od novih mera je omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je danas, komentarišući nove mere da su dva razloga u ovom slučaju presudna.

– Među merama je da se omogući rad od kuće i to iz dva razloga da ljudi ne prave kontakte i da rasterete gradski prevoz – rekao je on.

Ostaje pitanje koliko je u pojedinim delatnostima da se ova mera i primeni.

To se najpre odnosi na državne organe, poslove koje imaju svakodnevne kontakte sa strankama gde je gotovo nemoguće omogućiti rad od kuće.

Ipak, kako je navedeno da se mera odnosi na omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, određeni zaposleni moraće i dalje, uprkos ovoj meri da svakodnevno odlaze na posao.

  1. Pojačana kontrola u prevozu

Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila – tačno tako glasi još jedna nova mera.

Kako je gradski prevoz jedno od glavnih mesta prenošenja virusa nadležni su stalno, pored nošenja maske, apelovali i na kontrolu sprovođenja ove mere.

Sada će i gradski prevoz pretrpeti izmene jer će broj putnika biti ograničen, te će morati da se obezbede i dodatna vozila kako se ne bi stvarale gužve.

– Pojačaćemo gradski prevoz da bi bile manje gužve, kada se popuni gradski prevoz do 50 odsto putnika, neće stajati na stanici, dok se ne raščisti gužva – istakao je danas Lončar.

Ostalo je nejasno kako će putnici izlaziti iz vozila, ukoliko ne staje na stanici?

  1. I ostale mere pod dodatnom kontrolom

Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Prema zakonu, karantin u kućnim uslovim nalaže infektolog ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obaveštava epidemiologa nadležnog instituta, zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

Dužina trajanja karantina u kućnim uslovima određuje se u vremenu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti.

Detaljnije o kontroli karantina možete da pročitate ovde.

  1. Promene i u obrazovnim ustanovama

Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.

Prema saznanjima „Blica“, konačna odluka još uvek nije doneta i definitivno bi trebalo da bude presečeno u ponedeljak.

Konačna odluka o onlajn nastavi trebalo bi da bude u ponedeljak

Dilema je još uvek da li da na onlajn pređu i stariji razredi Osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog. Vrtići su i dalje otvoreni.

Iako se svi ovi modeli razmatraju, trenutno niko pre odluke Kriznog štaba ne može sa sigurnošću da tvrdi, da se ipak neće odložiti odluka.

Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na deset ili 15 dana.

Sve mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

SourceBlic

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu