SVE JE PREDVIDEO DO SADA: Ove godine je najavio nagli pad kvaliteta života, a posle toga dolazi kraj

0
791

Godine 1973. godine kompjuterski program koji je razvijen na američkom MIT-ju trebalo je da pomogne u izradi modela globalne održivosti. Umesto toga on je prognozirao da će do 2040. godine naša civilizacija nestati.

Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom istorije pokazala netačnim, ono što je ovo kompjuter „ispljunulo“ u svojoj analizi, za sada se pokazuje vrlo tačnim, piše Big Think.

Samo predviđanje dao je program „World One“ koga je originalno kreirao kompjuterski pionir Džej Forester, na zahtev organizacije „Club of Rome“. Reč je o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svetski lideri, naučnici i UN birokrate s ciljem „promovisanja razumevanja globalnih izazova s kojima se čovečanstvo suočava i prijedlozima rešenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja“.

„World One“ pokazao je kako će oko 2040. biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada. Model je uračunao trendove kada je reč o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i celokupnog kvaliteta života na planeti. Sva njegova predviđanja su se pokazala zabrinjavajuće tačnim, barem zasada.

Godina 2020. je jedna od glavnih prekretnica koju spominje „World One“. Tada bi se, prognozira, radikalno trebalo da sroza kvalitet života. U tom scenariju bi trebalo da „nestane“ veliki broj ljudi.

„Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne napravimo ništa oko toga, kvalitet života će pasti na nulu. Zagađenje je takvo da počinje da ubija, populacija pada na nivo ispod onog 1900. godine. U toj fazi nemoguće je sprečiti  kraj civilizovanog života kakvog poznajemo“, prilagodili su „reči“ računara stručnjaci za širu javnost.

Aleksander King, tada vođa „Club of Rome“, protumačio je i kako je program najavio da će države-nacije izgubiti svoj suverenitet, a korporacije će vladati svime.

„Suverenitet više neće biti apsolutan, konstantno će biti nagrizan, sve dok ne nestane, čak i u najjačim nacijama“. „World One“, laički rečeno, svet posmatra kao jedan sistem. Izveštaj o njegovom radu to opisuje kao „navođenu turu našeg ponašanja od 1900. godine i gde će nas to ponašanje odvesti“.

Program proizvodi grafiku koja pokazuju šta će se sa planetom događati u budućnosti. Umrežava podatke i varijable o populaciji, kvalitetu života, resursima, zagađenju, BDP-u, energetici… Sledeći linije koje označavaju trendove moguće je iščitati gde svet ide i koja je iduća kriza koja nas čeka. Odmah su počeli da traže protivotrove za probleme koje će moriti i more svet.

„Club of Rome“ najavio je kako će neke nacije, poput SAD-a, morati da smanje apetite za resursima. Nada je kako će, jednog dana, prestiž proizlaziti iz „male i kontrolisane potrošnje“, ali tome nismo niti blizu. Trenutno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi udiše veoma zagađeni vazduh i više od sedam miliona smrti godišnje već se sada može pripisati zagađenju.

„World One“ se do sada pokazao zastrašujuće tačnim, vreme će pokazati hoće li tako ostati do kraja

Ostavite komentar