11.3 C
Belgrade
utorak, 26 oktobra, 2021

SVE JE JASNO: Teži oblik Kovida 19 može izazvati besplodnost kod muškarca!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Teži oblik Kovida-19 može povući za sobom besplodnost kod muškaraca – do takvog zaključka, kako piše „Izvestiя“, došli su ruski naučnici iz Novgorodskog državnog univerziteta „Jaroslav Mudri“ i Sankt-Peterburškog državnog pedijatrijskog medicinskog univerziteta. Naučnici su sproveli istraživanje zajedno sa kolegama iz Kazahstana.

Uzete su odgovarajuće analize od 62 muškarca, koji su planirali učešće u vantelesnoj oplodnji. Prvi pregled sproveden je u februaru i martu. Kod svih učesnika bilo je normalno stanje muških polnih ćelija i negativni PCR testovi na Kovid-19.

Drugi pregled sproveden je u avgustu i septembru ove godine. Kod 30 muškaraca u krvi nije bilo antitela na SARS-KoV-2 tj. korona virusa a kod 32 muškarca su postojala antitela tj. oni su preležali bolest u blažem ili težem obliku. Još trojica su bila na lečenju od korone u stacionaru i patila su od respiratorne insuficijencije.

- Advertisement -

Među prebolelim, količina muških polnih ćelija i njihova pokretljivost smanjena je, u proseku, 1,5 do 2 puta. Kod trojice učesnika u istraživanju, prebolelim Kovid-19 u težem obliku, pri ponovnom pregledu otkrili su potpuno otsustvo polnih ćelija.

Pri tome, još uvek nije razjašnjeno da li je to privremeno stanje ili trajno.

Do sada, naučnici van Rusije, pronašli su kod muškaraca prebolelih Kovid-19, ozbiljno oštećenje reproduktivnih funkcija.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti