SVE JE JASNO: Srbija ne ide u EU!

Obavezno pročitajte

Trenutna pozicija Srbije kada je reč o procesu pristupanja Evropskoj uniji mogla bi se oceniti kao crna, bez imalo belog. Kako drugačije objasniti to da je članstvo u EU srpskoj vlasti navodno prioritet broj jedan, a da nam u proteklih 365 dana nije otvoreno nijedno novo poglavlje, da članovi Evopskog parlamenta taj diplomatski fijasko ocenjuju kao „dobru vest“, a svako malo iz Evropske unije upozoravaju na to da je stanje demokratije zabrinjavajuće, da nam se urušava i ono malo preostale vladavine prava, te da su mediji konstantno pod čizmom vlasti.

Sagovornici portala Nova.rs kažu da živimo u jednom stanju opšte konfuzije koja odgovara isključivo vlasti, da Srbija u prethodnih dve godine u procesu pristupanja EU ide jednom silaznom putanjom, te da je danas 2020. godine taj proces i zvanično zaustavljen,

- Advertisement -

Danas je, naime, i zvanično stigla vest da su zaključci ministra EU o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana blokirani i da je malo verovatno da će biti usvojeni kako je planirano na sutrašnjem sastanku Saveta EU. Samim tim Srbija i ceo Balkan odlaze na čekanje.

“Iz Saveta EU kažu da je ostalo još par sati za eventualni dogovor, a EU ministri opštih poslova na agendi sutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom ”svi ostali poslovi”. Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra”, saznaje Tanjug u Briselu uz jednu opštu ocenu da je cela stvar oko pristupa članica Zapadnog Balkana, mešu kojima je i Srbija – blokirana.

Tome smo se realno mogli i nadati nakon nedavne izjave evroposlanice Viole fon Kramon da EU neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog pogoršanja stanja demokratije u Srbiji.

Foto: Thierry Monasse / Polaris / Profimedia

“Dobra vest! Evropski savet i Evropska komisija neće otvoriti nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Stanje demokratije u Srbiji pogoršano je 2020. godine. Napadi na medije, nasilan odgovor na mirne proteste i izbori sa ozbiljnim problemima. To nije način na koji se ulazi u EU”, napisala je fon Kramon.

Koliko god se ova izjava kasnije našla na udaru vlasti, slično je nedavno rekao i evropski poslanik Klemen Grošelj, govoreći o nacrtu godišnjeg izveštaja koji je za Evropski parlament pripremio izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

“Svi su očekivali veći napredak u približavanju Srbije EU. Nacrt izveštaja koji je pripremio Vladimir Bilčik je dosta kritičan prema situaciji u Srbiji. Ako Srbija i srpske vlasti žele da Srbija postane to što ja želim i za šta se zalažem, prava demokratska punopravna članica EU, onda se zna put, put je vrlo jasan”, rekao je Grošelj.

Postavlja se jedno logično pitanje – kada se i zašto odustalo od puta u EU?

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić smatra da je to proces koji traje već pune dve godine.

Jelica Minić Foto:Aleksandar Barda/Fonet

“Srbija u pristupnim pregovorima sa EU ima silaznu putanju već dve prethodne godine, da bi 2020. proces praktično bio zaustavljen. Mada je bilo jasnih upozorenja da se ove godine neće otvarati nova poglavlja ukoliko ne dođe do vidljivog napretka u vladavini prava, osnovnim pravima, slobodi medija i izražavanja, izbornim uslovima, dobroj upravi, u svim ovim oblastima došlo je zapravo do nazadovanja i pored minornih koraka da se stanje popravi. Dovoljno je pogledati televizijski prenos zasedanja novog saziva Narodne skupštine Srbije i sve zamerke koje stižu od Evropske unije odmah se potvrde na jednom mestu”, objašnjava Minić za Nova.rs.

S druge strane, dodaje ona, svi kandidati iz regiona ove godine beleže zastoj u predpristupnom procesu, čak i Severna Makedonija koja je sve učinila da do toga ne dođe. Čak i Crna Gora koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, u njihovom zatvaranju ne beleži vidan napredak.

“To nije dobra vest, kako je izjavila poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon za slučaj Srbije, verovatno misleći da EU najzad šalje oštru poruku za odsustvo napretka. Za sve one građane koji iskreno veruju u evropske integracije to je poražavajuće. Stvara se klima u kojoj će podrška građana evropskim integracijama verovatno biti još niža od 48 odsto kako pokazuju neka najnovija istraživanja. A onda se postavlja pitanje kuda ide Srbija?”, pita Minić i dodaje da sama EU mora narednih meseci da rešava ključna pitanja svog unutrašnjeg uređenja, kao i da se prilagođava uslovima pandemije i promenama u globalnom okruženju, tako da je proširenje opet vrlo nisko na listi prioriteta.

“Ali to ne sprečava vlasti da sprovode reforme i da u javnosti stvaraju pozitivnu sliku o  svojim proevropskim aspiracijama. Od vlasti u Srbiji se zapravo traži da se  izjasne šta zapravo hoće”, ocenjuje Minić.

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić kaže da nikako nije dobro to što Srbija punih 365 nije otvorila nijedno poglavlje, jer to znači da nema istinske namere za pristup Evropskoj uniji.

Jakša Šćekić Foto: N1

“Nismo odlučili da uđemo u EU, jer kad odlučite istinski da uđete u neki klub onda morate i da prihvatite pravila tog kluba. Iskreno, mislim da je to bila i kritika nemačke kancelarke Angele Merkel, te da je to šefica EU rekla srpskoj premijerki Ani Brnabić na nedavnoj video konfererenciji”, kaže Šćekić za Nova.rs.

Kao razlog za stavljanje pristupnih pregovora na led, Šćekić vidi to da ovakva situacija potpune konfuzije odgovara vlasti.

“Ovde je vlast predstavila javnosti kako je ceo proces pristupa EU vezan za poglavlje 35, odnosno rešavanje pitanja Kosova. Za njih je, međutim, to pitanje rešeno, a ono na čemu insistiraju zapao su poglavlja 24 i 25, koja se odnose na vladaviu prava, slobodu medija i zaštiu integriteta ličnosti. A mi tu ama baš ništa nismo uradili, što se vidi i iz izveštaja Evropske komisije. Zato sada imamo ovu brzinsku promenu Ustava, pa Vučićeva izvinjenja zbog ponašanja svojih poslanika i njihovih napada na javne ličnosti, Krizni štab… Pa eto sinoć u Hit tvitu dok poslanik SNS Vladimir Đukanović najstrašnije napada Krizni štab, Vučić objavljuje izvinjenje doktoru Konu zbog ponašanja njegovih poslanika. To je jedna opšta konfuzija koja trenutno odgovara vlasti”, objašnjava Šćekić i dodaje da Evropska unija, sa druge strane, jasno stavlja do znanja da je za Srbiju i njenu vlast završen dugogodišnji grejs period u kojem joj se se gledalo kroz prste.

SourceNova RS

1 COMMENT

  1. Hvala EU sto je odustala od prijema Srbije u svoje drustvo. Neizmerno smo srecni, jer mi, obični gradjani nikad nismo izrazili zelju da budemo sa vama. Mi smo hrabar, ponosan i prkosan narod, ali izuzetno posten, ljubazan i iskren i nije nam mesto u drustvu EU koja nas je podmuklo i kukavicki, bez ikakvog razloga i najave bombardovala. Smatrmo da ste se po vasim kvalitetima izjednačili sa Hitlerom, a mozda ga i pretekli. Ostajte vi verni vasim Satanistima i ostavite Srbiju i Srpsko nebo na miru. Vase Nato avione setajte iznad neba vasih drzava. Mi se uvek, jos od podmuklog i kukavickog napada na Srbiju i Beograd, od strane fasisticke Nemačke, sluzimo jednom kratkom rečenicom : SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU. U njoj ce se mnogi prepoznati.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: