32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

SULUDO: „Vesić za 160 miliona smanjio novac za lečenje“ (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da je Gradsko veće Beograda, usred vanrednog stanja i epidemije virusa korona, smanjilo rashode za zdravstvo za 160 miliona dinara, što je „u ovakvoj situaciji besmislen i sulud potez“.


- Advertisement -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić na to kaže da od 5. marta ni Beograd ni druge lokalne samouprave nemaju nadležnost u zdravstvenim ustanovama i da sada nema potrebe da izdvajaju novac jer to čini država.

„To je urađeno u sklopu aprilskog rebalansa, koji je obavljen netransparentno i loše, a bez konsultovanja struke i gradskih odbornika, za šta direktnu krivicu snose gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik Goran Vesić“, rekao je ranije danas Jovanović.

Jovanović je pozvao gradsku i republičku vlast da, naročito u vremenu krize i opšte opasnosti, ne donose nepromišljene odluke poput ovog smanjivanja rashoda za zdravstvo za čitavih 10 odsto, jer takve odluke imaju teške posledice po zdravlje i živote ljudi.
Vesić demantuje: Novac izdvaja država

- Advertisement -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić demantuje izjavu funkcionera SzS Nikole Jovanovića da je grad smanjio rashode za zdravstvo za 160 miliona dinara, navodeći da od 5. marta ni Beograd ni druge lokalne samouprave nemaju nadležnost u zdravstvenim ustanovama i da sada nema potrebe da izdvajaju novac jer to čini država.

Odgovarajući Vesiću, Jovanović je izjavio da zamenik gradonačelnika „i dalje spinuje, umesto da prizna grešku“. On je naveo da se Vesić brani time da su promenjena osnivačka prava u primarnoj zdravstvenoj nezi, ali i dodaje da je zakon na koji se on poziva usvojen pola godine pre nego što je usvojen originalni budžet za 2020. godinu.

Zamenik gradonačelnika kaže i da je 50 miliona iz tog fonda direktno prebačeno na Zavod za biocide, koji obavlja dezinfekciju grada tokom epidemije koronavirusa i ističe ga Jovanović iznenađuje nepoznavanjem sistema.

Zamenik gradonačelnika u saopštenju navodi da je Zakonom o zdravstvenoj nezi, koji je usvojen prošle godine, primarna zdravstvena nega prebačena sa lokalnih samouprava na Republiku Srbiju i da je u skladu sa tim zakonom Vlada Srbije 5. marta ove godine donela Odluku o preuzimanju osnivačkih prava u domovima zdravlja kao i Odluku o preuzimanju osnivačkih prava u zavodima koji obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene nege.

On kaže da, kada bi želeo da bude maliciozan, mogao da kaže da Jovanović ne želi da Zavod za biocide dezinfikuje Beograd i da se hlorom peru ulice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti