SUKOBI MEŠTANA I KOMUNALACA Srbi se bune, dosta im je naprednjačke mafije!

1
109

Od juče pedesetak meštana kuršumlijskog naselja Baćoglava ne dozvoljava da putem ka smetlištu prođu vozila Javno-komunalnog preduzeća iz Kuršumlije, jer već pet godina nemaju gradsku vodu, koju su tražili, a seoski vodovod je zatrovan najverovatnije usled smeća koje se izbacuje kod izvorišta. Trenutno je saobraćaj u blokadi za te kamione, dok meštani propustaju ostala vozila.

Kamioni JKP blokirali put FOTO: Direktno.rsKamioni JKP blokirali put FOTO: Direktno.rs

U međuvremenu su kamioni JKP u Kuršumliji bukvalno blokirali seoski put, jer su se poređali jedan iza drugog, te je saobraćaj gotovo nemoguć. Sada oni ne dozvoljavaju da iko prođe! Tako su komunalci zadali kontraudarac meštanima i to će po svoj prilici da traje u nedogled, jer rešenja nema ni na vidiku! Čak su prema novinarima i ekipama letele kamenice iz pravca tih parkiranih komunalnih kamiona.

I dok jedni tvrde da zbog smeća nemaju vodu za piće, drugi kažu da moraju da izbace otpad na tom smetlištu koje ima privremenu dozvolu, jer će se pojaviti zaraza.

BLOKADA PUTA „Banda na vlasti nam truje vodu“


– Na ovaj način pokušavaju da nas slome, jer ne mogu drugačije. Prete nam prijavama, ali mi ne odustajemo. Sada oni nisu dozvolili da prođe automobile koji prevozi đake do škole, vatrogasci koji su krenuli da gase deponiju koja tinja. Ona je nelegalna – kažu meštani.

Na terenu je i policija, koju je pozvala lokalna samouprava u kojoj kažu da pregovori koji su počeli juče, nisu uspeli i da je što se njih tiče, tu sve završeno.

– Ne pomeramo se odavde dok do naših kuća ne dođe vodovodna mreža. Više puta smo se obraćali lokalnoj samoupravi i nije nam odgovorila. U međuvremenu, kako su stanovnici ovog dela koristili tu vodu iz seoskog vodovoda počeli su da oboljevaju, najviše su imali stomačne probleme, te smo samoinicijativno odneli vodu na ispitivanje i iz Instituta za javno zdravlje nam je stigao nalaz koji decidirano kaže da ona nije za piće. Tada smo počeli sa blokadom i ne odustajemo dok nam se ne reši problem – kaže Zoran Milosavljević, meštanin Baćoglave.

Oni dodaju da su spremni da samodoprinosom, ili nekim drugim oblikom finansiraju uvođenje vode, a gradska vodovodna mreža je na sto metara od ovog naselja, koje je bukvalno predgrađe Kuršumlije. Meštani kažu da je nemoguće da žive bez vode i da je reč o gusto naseljenom mestu, a da lokalnu vlast uopšte nije briga za njih. Oni su i čitavu noć dežurali, kako ne bi slučajno kamioni noću prošli putem.FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

Predsednik opštine Kuršumlija Vojkan Čarapić, koji je juče bio na terenu i pokušao da razgovara sa njima, smatra da problem ne može da se reši preko noći, ali da postoji alternativa do njegovog trajnog rešenja.

– Juče smo pozvali policiju da omogući da prođu kamioni i istovare smeće, ali meštani ne dozvoljavaju. Razgovarali smo sa njima, predlagali im da očistimo rezervoar, ubacimo cisternu sa pijaćom vodom dok ne napravimo projekat i ne obezbedimo novac naredne godine za tu vodovodnu mrežu, ali oni ne pristaju. Više od toga mi ne možemo, te smo od jutros obavestili sve inspekcije – kaže predsednik opštine Kuršumlija Vojkan Čarapić.

On upozorava da bi ova situacija mogla da stvori zarazu u Kuršumliji, jer nema gde da se odlaže smeće.

Inače, to smetlište ima privremenu dozvolu, sve dok se ne izgradi neka od regionalnih deponija koja je planirana, ili u Doljevcu, ili kod Kruševca.

Ostavite komentar