Sukob naprednjaka i vlasnika Javora

Obavezno pročitajte

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine, predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović (SNS) rekao je da se „bori sa lokalnim tajkunima i moćnicima koji žele da se domognu javne imovine na nezakonit način“, optuživši ih da radnike plaćaju u kovertama, dok „nemačka kompanija Konig celu platu daje na račun“. Na to je reagovao vlasnik kompanije Matis Group i predsednik FK „Javor Matis“ Dragomir Lazović, koji je Mitrovića nazvao lažovom, uz tvrdnje da sprečava razvoj grada i da zloupotrebljava stranku.

– Sada shvatam šta je borba sa tajkunima, sa ljudima kojima je lični interes ispred svega pod lažnim velom javnog interesa, pod lažnim velom za dobrobit grada, dobrobit dece, a u stvari samo za lični interes. Svima sve kažem u oči i zato ne komuniciraju sa mnom – rekao je Mitrović.

- Advertisement -

Lazović mu nije ostao dužan, pa je naveo da Mitrović za vreme svog mandata ni jedan jedini put nije organizovao skup privrednika.

– On ne sme da nas ponižava na taj način, da daju nešto u kovertima, da ne plaćaju doprinose i plate. Pet puta sam dobio nagradu za najbolje preduzeće u Srbiji, zapošljavam preko 1.500 radnika. Napravio sam 20 fabrika, 25 godina držim klub i od grada ne tražim ništa, a želim da dam doprinos da mladi ostanu u ovom gradu. Na današnji dan nemam nijednu fakturu ni sa jednom lokalnom samoupravom u Srbiji, osim što sam poklanjao. Posle svega što sam uradio izađe jedan nedorečeni čovek, koji nikad ništa nije u životu radio i koji zloupotrebljava partiju. Grad tone i nema više ništa da pruži čoveku sa strane a ono što ima će se srušiti – odgovorio je Lazović, podsetivši da su njegove firme prijavile dobit od 100 miliona evra, od čega je država dobila 15 miliona evra.

Kako je istakao, na to treba dodati i zaradu na isplatu dividend, plus porezi i doprinosi na 1.500 ljudi. A on hvali nemačku firmu Konig koja kaže isplaćuje sve na račun, dodao je Lazović.

– Nemci dolaze u Srbiju iz interesa jer država je dala subvencije za radnike. Konig je u Ivanjicu investirao nula dinara. Koliko je prijavio dobiti prošle godine? Prijavio je minus od million evra. Jer da su prijavili ono što su zaradili, morali bi da vrate 15 odsto državi. I desiće se ista priča kao sa nekim italijanskim firmama koje su došle da operu novac, pokupiće mašine i otići. Meni porodica živi u Beogradu, unuci mi žive u Beogradu, a ja ulažem u ovaj grad. Podsetiću da je 40 odsto mojih kapaciteta van Ivanjice. Želim da sačuvamo mesto gde su rođeni preci, gde smo mi imali lepo detinsjtvo. Ovo je raspad sistema u gradu po svim segmentima. Vlast je uzurpirana i brine se o ličnom interesu i ne priča se o budućnosti grada. Pogledajte na šta je spala Ivanjica. Od prvog dana preko puta imate čoveka koji laže – rekao je, između ostalog, Lazović u emisiji Info lige.

Dragomir Lazović (levo), predsednik Javora FOTO: StarsportDragomir Lazović (levo), predsednik Javora FOTO: Starsport

Naglasio je da je FK Javor samo u poslednjih pet godina uneo oko 3 miliona evra u sport grada, u glavni stadion, postavljanje reflektora, semafora, revitalizaciju terena i da će sve to ostati gradu i Ivanjičanima.

– Prošle godine smo na Jelića polju završili pomoćni teren po najsavremenijim standardima koji je danas popunjen od jutra do mraka sa decom iz Ivanjice koja na njemu treniraju. Dogovorna politika izmedju FK Javor, mene i opštine bila je da se uđe u zajedničku izgradnju, što je i predviđeno ugovorom. Preuzeli smo na sebe i izmenu plana i izradu projekta i kompletnu investiciju, ali uz obećanje predsednika opštine i zamenikom Glavonjićem i koordinatorom SNS-a Krstom Janjuševićem da opština isfinansira zemljane radove, a mi sve ostalo. Što znači da bi to bilo 500.000 evra klub ili ja, a 100.000 evra opština. Međutim, opština je brutalno prevarila klub i svoje obećanje nije ispunila. Mi smo kao klub sve te dugove prebacili na sebe i polako ga vraćamo. Imao sam 100 odsto poverenje u ljude koji sede preko puta mene da će oni to uraditi, ali nisu – rekao je Lazović.

On je objasnio da je sve to je urađeno sa željom da u Ivanjici postoji sport. I sutra kada se mi povučemo, naveo je Lazović, sva ta infrastruktura pripašće opštini Ivanjici.

– Preneli smo stadion na opštinu, vizija moja i FK Javor je da se to radi za opštinu, za ovaj grad, mlade ljude koji već 25 godina ućživaju u fudbalu na najvišem nivou. Sve što smo uradili ostavljamo opštini i budućim generacijama – kaže Lazović napominjući da im je želja bila da izgrade i novi gradski stadion po svim standardima gde što bi omogućilo igranje evropskih utakmica.

– Pre nekoiko dana poslali smo pismo o namerama za izgradnju novog stadiona. Neverovatan je rat lokalnih samouprava ko će izgraditi stadion, dobiti donacije i ko će uspeti da napravi dobru priču za svoj grad. Ponudli smo da sami izgradimo stadion, a opština samo infrastrukturu, prilaz puta i trafostanicu, što čini 5 odsto vrednosti stadiona. Međutim, opština na toj lokaciji želi da gradi tri košarkaška terena – rekao je Lazović i zaključio:

– Ako ne napravimo stadion – fudbal će se ugasiti. Da li zbog Momčila Mitrovića treba da se ugasi sport u gradu? Mislim da čovek nije dorastao svojoj funkciji, da je zloupotrebio funkciju i što je zaboravio da treba da bude servis građana. Ne tražim da to neko voli, ima ljudi koji ne razumeju koliko je to socijalno bitno za grad. Razumem te ljude koji su odrasli u nekim divljim vremenima i koji ne znaju šta znači sport, kultura, tradicija. Predsednik države kaže samo sport, sport, sport. Sve što sam uložio u sport sve je opštinsko. I zato ne razumem ove napade – zaključio je vlasnik Matisa Dragomir Lazović.

SourceNova S

Ostavite komentar

Najnovije objave

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu...

Još priča na sličnu temu