GLEDAJ SRBIJO: Tuže ga Američkom sudu zato što je deci napravio besplatne udžbenike

Obavezno pročitajte

Bivši direktor Zavoda za udžbenike Miloljub Albijanić i grupa srpskih autora uputili su u Vašingtonu opomenu pred utuženje Aleku Kavčiću, direktoru istoimene fondacije, zbog nedozvoljenog objavljivanja takozvanih „besplatnih udžbenika“ bez poštovanja autorskih prava, saznaje Nova.rs. 

Kako se može zaključiti iz prepiske dve advokatske kancelarije – koje zastupaju suprotstavljene strane u ovom tužbenom procesu – pravni dopis je poslat tokom februara ove godine. U mejlu u koji smo imali uvid navodi se da su tužioci autori udžbenika iz matematike za sedmi razred osnovne škole.

Autori, navodi se u dopisu, poseduju sva autorska prava u vezi sa ovom knjigom, a advokatska kancelarija poziva se na američki zakon o autorskim pravima u kom se, između ostalog, navodi da “nijedna osoba ili udruženje ne sme da koristi, redrodukuje, distribuira, ili pravi srodne udžbenike na osnovu “Matematike 7″ bez pisane saglasnosti”. Kako naš izvor dodaje, i pred Višim sudom u Beogradu takođe je traženo obustavljanje besplatnog deljenja pomenutog udžbenika, a zahtev za određivanje privremene mere advokatska kancelarija Prica sudu je uputila 2. marta.

- Advertisement -

Podsećamo, Fondacija Alek Kavčić je 12. januara ove godine objavila prve besplatne knjige za učenike osnovnih škola u Srbiji, nakon čega je usledila reakcija izdavača tih knjiga, koji negoduju i zbog objavljivanja samih knjiga u PDF formi, ali i zbog neplaćenih autorskih prava kreatora udžbenika.

Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Rasprava se nastavila i u sinoćnjem “Utisku nedelje”. Direktorka izdavačke kuće Klett Gordana Knežević Orlić, optužila je profesora Karnegi Melon Univerziteta i osnivač fondacije Aleksandra Kavčića da je utrošio mnogo vremena da izdavačku kuću Klett “ocrni u medijima” i optužila ga da krši prava autora udžbenika. Kavčić je negirao optužbe, ukazujući na to da je “Klett” došao na srpsko tržište nakon što je direktor te firme, Filip Hausman, poslao pismo Vladi Srbije u kojem zahteva određene izmene Zakona o udžbenicima.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu