Sud u Hagu naložio Rusiji da isplati pet milijardi dolara ukrajinskom „Naftogasu“

Obavezno pročitajte

Arbitražni sud u Hagu naložio je Rusiji da ukrajinskoj kompaniji „Naftogas“ isplati odštetu zbog gubitka imovine na Krimu, saopštio je šef kompanije Aleksej Černišov.

„Rusija je dužna da isplati „Naftogasu” kompenzaciju od pet milijardi dolara za štetu nastalu usled zaplene imovine na Krimu. Odluku je doneo Arbitražni tribunal pri Stalnom arbitražnom sudu u Hagu 12. aprila 2023. godine. Reč je o posledicama zaplene naše imovine na Krimu 2014. godine od strane Rusije“, navodi se u saopštenju ukrajinske kompanije.

- Advertisement -

 

Kako je precizirano, ukoliko Moskva ne ispoštuje sudsku odluku dobrovoljno, „Naftogas“ ima pravo da „pokrene proces priznavanja arbitražne presude i njenog prinudnog izvršenja na teritoriji država gde se nalazi imovina Rusije“.

Međutim, pres-služba suda još nije objavila nikakvu presudu na tu temu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da presudu arbitražnog suda u Hagu prvo treba analizirati, a potom odrediti dalje akcije.

„Da, ta parnica se vodila. Ona nije nova. Međutim, presuda je nova i treba je analizirati. Naši stručnjaci koji se bave zaštitom naših prava u ovom slučaju sada će to analizirati i doneće odluku o daljim akcijama“, rekao je Peskov, prenosi Sputnjik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu