2.6 C
Belgrade
subota, 29 januara, 2022

SUD OTKAZAO POSLUŠNOST I STAO UZ NAROD: Zabranili nastavak istraživanja bora i litijuma oko Valjeva!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji Euro litijum Balkan.

 To je saopšteno iz advokatske kancelarije Sretena Đorđevića, koja zastupa meštane nekoliko valjevskih sela. Ova privremena mera će, kako se navodi u saopštenju, trajati do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro litijum Balkan i da se odbije zahtev Euro litijum Balkan za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko – Mionički basen.

„Podsećamo da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka u dolini Kolubare protestovali 7. novembra u Lukavcu. Tada su oni zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro litijum Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

- Advertisement -

Razlog okupljanja su bili rezultati analize zemlje koji je uradio Hemijski fakultet kojima je potvrđena kontaminacija zemljišta iz dve istražne bušotine“, navodi se u saopštenju advokatske kancelarije. Meštani sela u dolini Kolubare će, kako se ističe, nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti