SUD DONEO ODLUKU: PCR test nije pouzdan, karantin protivzakonita mera!

Obavezno pročitajte

Apelacioni sud doneo odluku

Četvoro Nemaca koji su otišli na odmor u Portugaliju i protivzakonito stavljeni u karantin jer je jedan od njih imao pozitivan rezultat testa na koronu dobili su slučaj na Apelacionom sudu u Portugaliji.

Nadležni za slučaj su potvrdili prvostepenu presudu prema kojoj je prisilni karantin protivzakonit. Suština spora bila je pouzdanost pi-si-ar (PCR) testova

od 11. novembra doneta je poslije žalbe Zdravstvene službe na prvostepenu presudu prema kojoj je usvojen zahtev nemačkih turista, kojima je naređeno da ostanu u hotelu pošto je PCR test kod jednog od njih dao pozitivan rezultat, a ostala trojica označeni kao bliski kontakti.

Prema presudi Apelacionog suda, lokalne zdravstvene vlasti prekršile su i portugalsko i međunarodno pravo prisiljavajući Nemce da ostanu u hotelu, navodeći da samo lekar može dati „dijagnozu“ da li je u pitanju zaraza ili ne, izražavajući kritički stav o odsustvu lekara prilikom odlučivanja.

sud

Sud se kritički osvrnuo i na pouzdanost PCR testova.

U zaključku presude na 34 strane između ostalog se kaže: „Uzimajući u obzir trenutne naučne dokaze, pokazuje se da ovaj test nije u stanju da van razumne sumnje dokaže da pozitivan rezultat činjenično znači da je osoba zaražena virusom SARS-CoV-2.“ Kao dva glavna razloga sudije su navele da „pouzdanost testa zavisi od broja ciklusa i od stepena prisutnosti virusa“.

Sudije su citirale studiju „vodećih specijalista iz Evrope i svijeta“, objavljenu krajem septembra u engleskom časopisu Oxford Academic, koja je pokazala da ako neko ima pozitivan rezultat na 35 ili više ciklusa, vjerovatnoća da je osoba zaista zaražena iznosi manje od 3 odsto, i da „vjerovatnoća… da će dobiti lažno pozitivan rezultat iznosi 97% ili više“.

Priznajući da je broj ciklusa prilikom testiranja u laboratorijama u Portugaliji nepoznat, sudije su nalaz studije prihvatili kao još jedan od dokaza da je zadržavanje turista u hotelu bilo protivzakonito, iz čega slijedi da rezultati testa nisu vjerodostojni. Sudije su stoga u presudi navele da „ovaj sud ni na koji način“ ne bi mogao utvrditi da li je turista s pozitivnim rezultatom testa zaista bio nosilac virusa.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu