16.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nastava i korona

Za manje od mesec dana počinje nova školska godina, ali je i dalje nepoznanica kako će se nastava održavati zbog pandemije koronavirusa.

Na osnovu onoga što je do sada najavljivano može da se nazire kako će izgledati nova školska godina – broj đaka u učionicama trebalo bi da bude smanjen, časovi će biti kraći, neki će moći da prate nastavu od kuće, osnovci će imati četiri raspusta, dok će srednjoškolci imati tri

- Advertisement -

Za sada se i dalje čeka da se Krizni štab izjasni o modelima nastave koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rečeno je „Telegrafu“ iz resornog ministarstva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da se planira da odluka o polasku učenika u škole bude saopštena u ponedeljak ili utorak. Brnabić je za televiziju „Hepi“ kazala da će na sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i članovima Kriznog štaba, biti reči o polasku učenika u škole od septembra.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 1
foto: Printskrin

– Moja namera je da radimo na tome čitav vikend kako bismo u ponedeljak ili utorak izašli sa jasnim i konkretnim preporukama – rekla je premijerka.

- Advertisement -

Kako je navela, na tom sastanku planira se pregled uputstva Ministarstva prosvete koje se odnosi na mere prevencije protiv koronavirusa, na održavanje časova fizičkog vaspitanja i na trajanje časova. Ona je rekla da se snimaju časovi za onlajn nastavu, kako bi školstvo bilo spremno na sve mogućnosti.

– Svakako ćemo se truditi da deca budu što više fizički u školama jer je to važno, pogotovo za prvake – kazala je Brnabić.

Dr Kisić-Tepavčević je, govoreći o početku školske godine, u petak je navela da je tog dana bilo reči o pravljenju najoptimalnijeg modela za pohađanje školske nastave za decu.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 2
foto: Printscreen/TV Prva

– Imamo jasne smernice, rukovođeni smo principima medicine zasnovanim na dokazima – rekla je ona i dodala da će javnost sledeće nedelje biti obaveštena o detaljima u vezi sa školskom nastavom.

Minstar Šarčević je ranije za Tanjug naglasio da će svi osnovci od 1. septembra imati po četiri časa u školi i da će časovi trajati po 35 minuta. Već od oktobra nastojaće da se pojača broj časova za učenike osmog razreda.

Od osam do 11 sati u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 – peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmake.

Između smene svake grupe učenika obavljaće se detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara – đaci i nastavnici moraju nositi maske, a kako bi se obezbedilo četiri metra kvadratna po učeniku u učionici ne sme biti više od 15 đaka.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 3
foto: Profiemedia

Osim nastave uživo za roditelje je ostavljena mogućnost da biraju, te ako žele njihova deca mogu pratiti i nastavu onlajn, ali su u obavezi da dođu u školu da odgovaraju i dobiju ocenu.

I epidemiolog Predrag Kon kazao je da bi časovi u osnovnim školama od septembra za mlađe razrede mogli da traju od 30 do 35 minuta, a između da se radi dezinfekcija.

– Ono što je opravdano medicinski je da od prvog do četvrtog razreda najviše može biti četiri časa i to da traju od 30 do 35 minuta, a između časova 20 minuta odmora sa dezinfekcijom – objasnio je nedavno dr Kon.

Kon je drugom prilikom kazao da „treba obezbediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i obezbediti nastavu na daljinu, za sve cikluse.“

nastava,
foto: Printscreen

Srednja škola, kako je ranije pojasnio ministar Šarćević, ima svoje specifičnosti, razlikuje se rad u gimnazijama, srednjim stručnim školama, školama koje rade po dualnom modelu obrazovanja.

U srednjim školama je uglavnom dvosmenski rad, te će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn. Nedelju dana nastavu će da prate u školi prva i druga godina, a u to vreme treća i četvrta će da rade onlajn od kuće. Zatim se smenjuju.

Ministar Šarčević je napomenuo da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo strožija, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan.

– Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bude ponavljao češće da skida masku on ugrožava bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju – naveo je on.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 4
foto: Printscreen

Škole za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra Šarčevića je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone kazao je pre nekoliko dana da deca u školama ne treba da nose maske dok su na času.

– Ono što sa medicinskog aspekta mogu da kažem, mislim da nošenje maski nema smisla tokom boravka u klupi, jer će postojati određeni razmak, već samo kada deca izlaze van. Tokom boravka u učionici treba da je po 15 učenika po odeljenju, manje od četiri metra kvadratnih ne bi smelo da bude po đaku – objasnio je dr Kon.

Kon je podsetio da se medicinski deo preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provetravanje prostora.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 5
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na ulazu u školu, kako je rekao, deci se mora meriti temperatura, kao i da je važno da deca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

– Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje – naglasio je Kon.

Osnovci će u narednoj školskoj imati četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji, dok će srednjoškolci imati tri – zimski, prolećni i letnji, predviđeno je školskim kalendarom Ministarstva prosvete za narednu školsku godinu.

Prvo polugodište za osnovce počinje u utorak 1. septembra, a završava se 29. januara, dok drugo polugodište počinje u sredu 17. februara, a završava se za učenike osmog razreda u petak 4. juna, a za učenike od prvog do sedmog razreda 18. juna.

Jesenji raspust počinje u sredu 11. novembra i završava se u petak 13. novembra, ali se naslanja na vikend te će tako đaci imati pauzu od pet dana.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 6
foto: beta/Mialn Obradović

Zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u četvrtak 31. decembra 2020. godine i završava se u petak 8. januara, te je planirano da se đaci vrate u đačke klupe 11. januara.

Drugi deo zimskog raspusta počinje u ponedeljak 1. februara, a završava se u utorak 16. februara 2021. godine.

Prolećni raspust počinje u petak 30. aprila, a završava se u petak 7. maja, te će sa vikendima osnovci imati desetodnevnu pauzu.

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 26. i 27. marta (petak i subota), a završni ispit 21., 22. i 23. juna.

Za razliku od osnovaca učenici srednjih škola neće imati jesenji raspust. Zimski raspust biće im podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak 31. decembra 2020 godine i završava se u petak 8. januara, a drugi deo počinje 1. februara i završava se u petak 12. februara.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 7
foto: Beta/Dragan Gajić

Prolećni raspust za srednjoškolce počinje u petak 30. aprila i završava se u utorak 4. maja 2021. godine.

U školi se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra, Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maj i Vidovdan 28. juna, kada je u osnovnim školama podela đačkih knjižica.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a ostali praznici su nastavni dani, sem kad padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne rade na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Ramazanskog bajrama i na prvi dan Kurbanskog bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Ðaci u Vojvodini tradicionalno prvo polugodište završavaju ranije od ostalih delova Srbije. Prvo polugodište u severnoj pokrajini trajaće do 23. decembra, a nakon zimskog raspusta, đaci se vraćaju u klupe u ponedeljak, 18. januara 2021. godine.

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone? 8
foto: Aleksandar Jovanović Cile

U novom Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada zadržana je odredba da je moguće odstupanje do pet odsto u broju realizovanih nastavnih dana, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ispune predviđeni godišnji fond časova.

Najveći problem biće organizovanje nastave u školama u Zapadnoj Srbiji – Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, gde je veliki broj učenika i manjak školskog prostora.

– Tu ne možete da delite odeljenja u dve grupe već moramo u tri. Prioritet za nastavu uživo će imati niži razredi koji će zauzimati više termina, te će jedne nedelje peti i šesti razred imati nastavu u školama, a sedmi i osmi onlajn. Sledeće nedelje u škole će dolaziti đaci sedmog i osmog razreda – naveo je ranije ministar Šarčević.

Škole koje su imale boravak za decu, imaće ga i ubuduće u istom obimu.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti