STRADALA OD NATO: Ova satelitska stanica je bila ponos Jugoslavije (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Na današnji dan pre 21 godine bombardovana je satelistka stanica u Prilikama kod Ivanjice, koja je bila ponos bivše Jugoslavije. Puštena u rad pre pola veka, 07. Juna 1974. godine bila je prva zemaljska satelitska stanica koja je omugućila Jugoslovenima komunkicaionu vezu sa celim svetom. Međutim, nije odolela neprijatelju te ratne 1999. godine.

„Mi smo bili pripremljeni za činjenicu da ćemo možda biti bombardovani. Napravili smo takav raspored da niko od zaposlenih nije bio unutra i tako smo se spasili crnog scenarija i izbegli ljudske žrtve i smrtne ishode“, izjavio je za RINU, Vaso Marković, tadašnji rukovodilac satelitske stanice u Prilikama.

- Advertisement -

Sa samo jednim projektilom, tog 13. aprila, uništena je antena i uređaji jedne stanice, dok su ostale teško oštećene. Tada najnovija stanica „Jugoslavija 3“ direktno je pogođena i više nije bila sposobna za rad, a upravo preko njenih signala obavljao se telefonski saobraćaj sa evropskim zemljama.

„Kad smo ujutru došli na radno mesto, sve je bilo rasuto u paramparčad, zgrada nije mogla da se prepozna. Šteta je bila milionska, a 2001. godine krenulo se sa obnovom, pet godina kasnije ponovo smo počeli sa radom.Tada se prešlo na savremene sisteme funkcionisanja, s obzirom na to da je tehnologija početkom 21. veka znatno napredovala. Sada se ponovo radi i ima 16 zaposlenih“ ,kaže Marković.

Napad na satelitsku stanicu u Prilikima, nakon tog 13. aprila ponovio se i sedam dana kasnije, u dva naleta, kada su satelitske stanice pogođene sa pet projektila. Ukupuna šteta procenjena je na 8,7 miliona dolara.

SourceRINA

Ostavite komentar

Najnovije objave

Putin: Zapad potcenio ruske banke

Zapad je prilikom uvođenja sankcija potcenio ruske banke, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On se osvrnuo na izjavu direktora...

Još priča na sličnu temu