16.6 C
Belgrade
понедељак, 13 јула, 2020

STOPKOVID: Američka aplikacija za špijuniranje

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Kovid i aplikacija

Francuske vlasti će 2. juna lansirati aplikaciju za praćenje zaraženih virusom korona, „StopKovid”. „Projektom će upravljati američke kompanije, što znači da bi podaci o zdravlju građana mogli da završe u Americi, gde se lični podaci apsolutno ne tretiraju kao u Evropi“, kaže za Sputnjik francuski advokat Tjeri Vala.

Ako dobije odobrenje Narodne skupštine gde je glasanje planirano za 27. maj, a potom i Senata, ovaj sistem će biti prekretnica u borbi protiv Kovida 19 smatraju francuske vlasti.

- Advertisement -

Ipak, građani i različite političke frakcije uvođenje ove aplikacije vide kao ugrožavanje ličnih sloboda i privatnosti, i mogućnost za špijuniranje, jer su platformu za ovu aplikaciju napravile kompanije Epl i Gugl

„To ne samo da predstavlja kršenje prava na privatnost, pod izgovorom ‘sanitarnih potreba ’ već bi moglo da dovede do sakupljanja i prodaje ličnih podataka koji se tiču zdravlja građana. Aplikacija ima svoje pozitivne strane ali Epl i Gugl na prvom mestu štite svoje interese. Njihov glavni cilj je da naprave sistem koji će im omogućiti da sačuvaju hegemoniju u zemljama koje bi htele da naprave svoje sopstvene aplikacije“, kaže advokat.

Aplikacija „StopKovid” upozorava na blizinu obolelih

- Advertisement -

Aplikacija „StopKovid“ upozoravaće vlasnike telefona o tome da su bili u kontaktu sa korisnikom koji se nalazi u sistemu kao oboleo od virusa. Na ovaj način vlasti će moći da prate kako se virus širi, zatim da izoluju zaražene i, ako je potrebno, i one koji su sa njima kontaktirali.

Kovid,

© FOTOLIA / KASTOLaka meta za praćenje: Špijunaža preko mobilnih telefona

- Advertisement -

Interfejs za praćenje pacijenata korone preko svojih operativnih sistema IOS i Android napravili su Epl i Gugl. U zajedničkoj izjavi od 10. aprila kompanije su napomenule da je ovo platforma u koju će zdravstvene agencije moći da integrišu svoje aplikacije. Prema rečima dva digitalna giganta, 22 zemlje su već tražile pristup platformi. Kompanije koje redovno optužuju za prikupljanje i skladištenje ličnih podataka već su postavile niz uslova zemljama koje žele da koriste njihovu platformu.

„StopKovid“ napravljen je u skladu sa protokolom evropske inicijative (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing) koja navodno zadovoljava evropske standarde zaštite podataka, privatnosti i bezopasnosti.

„Minus aplikacije kao što je ova, koja se nalazi na centralnom serveru, je u tome što su podaci vezani za smartfon. Zbog toga naši podaci mogu biti skinuti direktno sa smartfona“, navodi Vala. 

Podacima  o zdravlju Francuza će upravljati Majkrosoft

U Francuskoj postoji platforma „Health Data Hub“ koji centralizuje zdravstvene podatke građana u okviru borbe protiv Kovida. Planira se da upravo ta platforma zameni nacionalni sistem zdravstvenih podataka (NSDS), a sistemom s celokupnim podacima o zdravlju Francuza će upravljati niko drugi već Majkrosoft.

Majkrosoft

© AFP 2020 / FRED DUFOURPlanira se da platforma „Health Data Hub“ zameni nacionalni sistem zdravstvenih podataka (NSDS), a sistemom s celokupnim podacima o zdravlju Francuza će upravljati niko drugi već Majkrosoft.

Direktorka „Health Data Hub“ izjavila je da izbor kompanije „nije bio idealan”, i još u decembru je napomenula da je trebalo reagovati brzo, kako francuska ne bi zaostala u odnosu na druge zemlje.

Vala upozorava sa tržište medicinskih podataka postaje sve više globalno – „Danas su „sanitarne potrebe” opravdanje za masovno prikupljanje podataka kroz ovu vrstu aplikacija, čak i ako vam govore da će vaši lični podaci biti potpuno zaštićeni”.

Advokat smatra će medicinski podaci vrlo brzo postati roba koju će moći da kupe privatne kompanije. Poznato je da farmeceutske kompanije plaćaju visoku cenu za ovu vrstu informacija. 

„Prodaće ih onome ko predloži najvišu cenu. Za mene je to nažalost očigledno”, kaže Vala. Dodaje da je ovo samo produžetak dugog procesa u kome se naši lični podaci stavljaju u rizik upravo u ime njihove zaštite.

Od samog početka Vlada ističe da je aplikacija dobrovoljna i privremena, ali ovo nije dovoljno za podršku različitih parlamentarnih frakcija – oponenata ima čak i među pripadnicima vladajuće partije.

Republikanac Damijen Abad upozorava da je za uspešan rad ove aplikacije neophodno da se njome služi najmanje 60 posto stanovnika Francuske

Levičari su takođe takođe protiv: predsednički kandidat na poslednjim izborima Žan Luk Melanšon napisao je na svom tviteru – „StopKovid“ je pretnja slobodi. Ne želim svet u kome moj telefon poziva dron koji će mi reći da idem kući”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

TOP 3: Lažne vesti o protestima

3 lažne vesti o protestima O protestima se ovih dana moglo čuti svašta - da iza protesta stoje vladika...

ŠEF SZO: Svet se u budućnosti neće vratiti u normalu

SZO o pandemiji Svet se neće vratiti u “doglednoj budućnosti u nekadašnju normalu”, ocenila je danas Svetska zdravstvena organizacija...

PODRŠKA PROTESTIMA: Glumica na režimskoj TV u metu (VIDEO)

Glumica podržala proteste "Želim ovim putem da podržim sve ljude koji izlaze na proteste ovih dana u Beogradu, na...

ŠARČEVIĆ: Petica više neće biti najviša ocena, uvode se velike promene

Šarčević o novom sistemu školovanja Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da se razrađuje desetak modela i podmodela...

ANA BRNABIĆ: Evo kada će početi vakcinacija 2 MILIONA LJUDI!

Ana Brnabić o vakcinaciji Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi već sada trebalo započeti javne razgovore...
- Advertisement -