10.2 C
Belgrade
nedelja, 25 septembra, 2022

STOLTENBERG: Evropa će platiti cenu za podršku Kijevu, čeka nas teška zima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je neophodno da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini, ali da će biti teško i da će Evropa platiti cenu za podršku Kijevu.

„Ono što vidimo je podrška bez presedana evropskih saveznika NATO, Nemačke, Kanade, SAD i brojnih drugih zemalja širom sveta. Učestvovao sam u forumu Krimska platforma predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i poruka koju su poslali svi lideri je jasna: stojimo iza Ukrajine i podržavaćemo tu zemlju dokle god to bude neophodno. To je poruka NATO saveznika“, rekao je Stoltenberg za nemačku televiziju ZDF.

- Advertisement -

On je naglasio da pružanje vojne pomoći Kijevu nije lako.

„Ne kažem da je lako. Zahteva težak rad. Privržen sam radu sa drugim liderima alijanse u Evropi i Severnoj Americi kako bismo osigurali nastavak obezbeđivanja podrške“, istakao je Stoltenberg.

Naglasio je da je podrška Nemačke značajna i izrazio nadu da će nemačka vlada učiniti više.

- Advertisement -

Generalni sekretar Alijanse upozorio je da će sledeća zima biti teška, preneo je TASS.

„Platićemo cenu za našu podršku Ukrajini kao posledicu sankcija. Rusija, naravno, koristi energiju kao oružje. Ali, moramo da razumemo da ne postoji alternativa našoj podršci“, naveo je Stoltenberg.

On je pozvao Zapad da „maksimalizuje verovatnoću prihvatljivog ishoda rata sa stanovišta Ukrajine“, uz napomenu da je najbolje što zapadne zemlje mogu da urade da pruže vojnu, finansijsku, humanitarnu i ekonomsku podršku Ukrajini.

Stoltenberg je napomenuo da bi podrška Ukrajini mogla da traje godinama, ali da će biti posledica, ne samo u vojnoj sferi već i u industriji.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti