7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

STIŽE SLOBODA NA ULICAMA UKRAJINE, RUSIJA JAVLJA: Ubijeno 40 nacista ! Potpuno oslobođeno naselje Udi u Harkovskoj oblasti !

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ofanzivnim dejstvima Oružanih snaga Rusije potpuno je oslobođeno naselje Udi u Harkovskoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Visokopreciznim napadima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na privremeno mesto razmeštanja 66. mehanizovane brigade u rejonu naselja Dzeržinsk u Donjeckoj Narodnoj Republici ubijeno je do 40 neonacista i uništeno devet jedinica vojne tehnike.

- Advertisement -

U napadima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na koncentrisanje ljudstva i vojne tehnike 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti ubijeno je 35 neonacista i 15 jedinica oklopnih vozila i automobila.

Koncentrisanim napadima na položaje 53. mehanizovane brigade ukrajinskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici uništeno je do dve stotine neonacista i 15 jedinica vojne tehnike.

U oblastima naselja Opitno i Pervomajsko u DNR više od 200 pripadnika 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine odbilo je da izvrši borbene zadatke i napustilo je svoje položaje zbog velikih gubitaka. Tako je u trećem bataljonu ove brigade, koji je delovao u rejonu Marjinke, od 580 ostalo oko 140 vojnika.

- Advertisement -

Konašenkov je dodao da se nastavljaju napadi operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.

Uništena je radarska stanica za otkrivanje i navođenje ciljeva u Nikolajevskoj oblasti, skladište goriva u Slavjanskoj oblasti, dva skladišta municije u Donjeckoj Narodnoj Republici i Kirovogradskoj oblasti.

Osim toga, uništena su dva skladišta raketnog i artiljerijskog oruđa u Artjomovsku u DNR i Nikolajevskoj oblasti.

Uništeno je pet komandnih mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici, Harkovu i četiri punkta privremenog razmeštanja u Harkovskoj oblasti.

U okviru kontrabaterijske borbe suzbijeni su vod višecevnih raketnih sistema „Grad“ u rejonu naselja Artjomovsk, artiljerijski vod topova „Giacint-B“, kao i sedam vodova haubica D-30 na vatrenim položajima neonacista u DNR.

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili dve ukrajinske bespilotne letelice u Luganskoj Narodnoj Republici i Harkovskoj oblasti. Osim toga, u vazduhu su presretnuti: balistička raketa „Točka U“ iznad Lisičanska u Luganskoj Narodnoj Republici i 15 višecevnih raketnih bacača u Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.738 bespilotnih letelica, 365 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.303 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 798 borbenih vozila sa višecevnim bacačem raketa, 3.298 artiljerijskih oruđa i minobacača i 4.888 specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti