STIŽE DUG NA NAPLATU: Referendum o nezavisnosti Škotske mogao bi da se održi 19. oktobra 2023.

Obavezno pročitajte

Škotska premijerka Nikola Stardžon je izjavila da je uverena da bi drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao da bude održan u oktobru naredne godine.

Vrhovni britanski sud u utorak počinje da saslušava argumente za dopuštanje glasanja o otcepljenju bez odobrenja britanske premijerke Liz Tras i njene vlade.

- Advertisement -

Na referendumu 2014. godine, koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbili nezavisnost sa 55 posto.

Međutim, Škotska nacionalna stranka tvrdi da je glasanje za britanski izlazak iz Evropske unije dve godine kasnije promenilo situaciju.

Stardžon tvrdi da su glasači na izborima za škotski parlament prošle godine podržali stranke koje se zalažu za nezavisnost i da im je obaveza da podnesu predlog zakona za održavanje referenduma 19. oktobra 2023.

Na pitanje tokom intervjua za Bi-Bi-Si o tome da li je uverena da će se to dogoditi, Stadrdžon je rekla – „Da, uverena sam da to može da se dogodi“.

„Sačekajmo da vidimo šta će reći sud. Uverena sam da će Škotska postati nezavisna“, istakla je.

Stardžon je kazala da bi poraz na Vrhovnom sudu značio da će se SNP boriti na sledećim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji bi trebali da budu održani 2024. godine, isključivo na osnovu platforme da li bi Škotska treblo da bude nezavisna, pretvarajući izbore tako u ‘de facto’ referendum. Premijerka je rekla da je to poslednje rešenje.

„To nije moja želja. Ako put kojim bi to pitanje bilo ispravno razmatrati i odlučivati o njemu, a to je zakoniti ustavni referendum, bude blokiran, izbor je tada jednostavan. Izaći ćemo pred ljude na izborima ili odustati od škotske demokratije. Želim danas da budem vrlo jasna da nikada, nikada neću odustati od škotske demokratije“, zaključila je.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu