26.5 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

STIGLO NAREĐENJE OD UJKA SEMA: Četvorka koju SAD želi da vidi u novoj Vladi Srbije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon petog glasanja u Velikom Trnovcu, parlamentarni izbori u Srbiji su konačno završeni, a na dnevni red je došla tema – ko će biti novi ministri u Vladi Srbije. Kao i svaki put do sada očekuje se da u vladu uđe po neko novo ime, ali će okosnicu sigurno činiti stari isprobani kadrovi. Očekivano je da se u novoj Vladi nađe četvorka na kojoj insistiraju Amerikanci. Reč je o Zorani Mihajlović, Ani Brnabić, Tatjani Matić i Nebojši Stefanoviću.
Koliko god pokušavali to da negiraju, uticaj stranih država na izbor i kadriranje u srpskoj vladi je nešto što je prisutno decenijama. Izvestan je uticaj pre svega Rusije i SAD. U svetlu svih dešavanja i zahteva koji se upućuju Srbiji zbog invazije Rusije na Ukrajinu, pritisak Amerike i Evropske unije je još intenzivniji.

Zato formiranje nove Vlade s nestrpljenjem očekuju svi, i stranci i opozicija. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je „slučajem Veliki Trnovac“ kupovao sebi vreme i odlagao formiranje vlade. Sada je tome kraj i na redu je izbor onih koji će biti u Vladi.

- Advertisement -

Očekivanja imaju mnogi, a svoje favorite ima i SAD.

„Oni su naveli četiri imena koja bi oni želeli da vide u Vladi. Na tom spisku su Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Tatjana Matić i Nebojša Stefanović“, navodi sagovornik.

Zorana jedina bila u svim vladama

- Advertisement -

Od svih ljudi na ovom kratkom spisku, najmanje iznenađenje je svakako ministarka energetike Zorana Mihajlović. Po napredjačkim koloarima a po potrebi i u režimskim medijima, često se spominje i Mihajlovićki spočitava veza sa Amerikancima, da joj čuva leđa Zapad, tačnije određeni krugovi iz SAD.

Osim toga, ne treba zanemariti ni činjenicu da je u poslednjih 10 godina jedino Zorana Mihajlović uspela da održi kontinuitet i zadrži ministarsku fotelju, iako je bilo napada – što iz SNS, što iz tabloida. Bila je ministarka energetike, pa građevine da bi se ponovo vratila u stari sektor.

Jedna je od retkih koja nije potekla iz radikalskog miljea. Verovatno zbog toga i nije prihvaćena među „izvornim naprednjacima“.

Među onima koje bi Amerikanci rado da vide ponovo u Vladi je i premijerka u dva mandata Ana Brnabić.

Izvori kažu da o njoj od američkih diplomata stižu samo reči hvale. Inače, pre odlaska Marka Đurića za ambasadora u SAD, govorilo se, doduše nezvanično, da bi za Vašington trebalo da ode Brnabić.

Od toga je na kraju odustala, a zauzvrat je dobila mesto na čelu Vlade i mogućnost da sa porodicom živi u vili na Dedinju u kojoj je nekada živela supruga Josipa Broza Tita, Jovanka Broz.

Brnabićkina veza sa SAD nije nova. Ona je nakon što se vratila u Srbiju krajem 2001. radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID. Bila je direktor i u američkoj kompaniji za vetroparkove Kontinental Vind Srbija sve do izbijanja afere sa tom firmom oko prisluškivanja i ucena.

Nebojša Stefanović, aktuelni ministar odbrane važi takođe za nekog ko ima dobre veze u SAD. Imajući u vidu poslednja dešavanja oko Stefanovića, optužbe svoje bivše saradnice Dijane Hrkalović da je prisluškivao Aleksandra Vučića, da stoji iza afere Jovanjica da je imao veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, biće zanimljivo dočekati konačni spisak onih koji će činiti buduću Vladu Srbije.

Ono što je činjenica jeste da je Stefanović preživeo onda kada se očekivalo da padne. Odbori SNS su ga listom optužili za saradnju sa kriminalcima i tražili njegovu smenu.

Jedino što mu se desilo je da je ostao bez pozicije šefa beogradskog odbora naprednjaka. Umesto resora unutrašnjih poslova dodeljen mu je resor odbrane i ministarska funkcija.

Još jedno ime koje se spominje kao siguran član nove vlade je i Tatjana Matić koja je u poslednjem sazivu vodila ministarstvo trgovine.

Ona je na tu poziciju došla 2020. kao kadar stranke Rasima Ljajića koji je odlučio da ne bude više na ministarskoj funkciji.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti