16.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

STEJT DEPARTMENT: Potvrđena hapšenja u Srbiji, napali i RTS, traže promene i jednaka prava

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Stejt Department udario na vlast

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji, a tiče se nedavno održanih izbora, višednevnih protesta u nekoliko gradova, ali i najavljene istrage o finansijskim transakcijama nekih novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana, koju sprovodi Uprava za sprečavanje pranja novca.

“Primili smo k znanju izveštaj Fridom hausa, po kome je Srbija nazadovala iz kategorije polukonsolidovane demokratije u hibridni režim. Fridom haus je veoma cenjena organizacija i koristi dokazane metode u svom radu”, rekao je Palmer tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder, vašingtonski portal koji se bavi temama u vezi Balkana, a povodom izveštaja “Zemlje u tranziciji”, objavljenog u maju, prenosi Glas Amerike (VOA).

stejt,
- Advertisement -

“Čvrsto smo se zalagali za to da opozicija učestvuje – ali opozicija je tvrdila da izborni uslovi nisu dovoljno fer da bi se tako nešto dogodilo. Zabrinuti smo zbog toga što opozicione političke partije i njihovi politički predstavnici nemaju podjednaku mogućnost pojavljivanja u medijima. Posebno se to odnosi na javnog emitera – Radio televiziju Srbije. Želeli bismo da se dogode promene koje će omogućiti da javnost u Srbiji pred sobom ima mogućnost da bira između različitih opcija”, istakao je specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Ukazao je i da najavljena provera finansijskih transakcija dela nevladinih organizacija i novinara neće pomoći Srbiji na proklamovanom putu članstva u Evropskoj uniji.

“Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primene zakona čija meta su civilno društvo i istraživački novinari. To je nešto što samo može otežati Srbiji da napreduje na svom evropskom putu. Snažno podržavamo evropsku budućnost i perspektivu Srbije i, na kraju, njeno članstvo u Evropskoj uniji. Ali, da bi se taj cilj postigao – potrebno je da se Srbija kvalifikuje za to – što podrazumeva sprovođenje demokratskih reformi. Nadamo se da nas Beograd i vlasti Srbije posmatraju kao partnere u tome. Zasigurno, ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi”, naveo je Metju Palmer.

- Advertisement -
SourceNova S
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti