17.5 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

STEJT DEPARMENT: Kosovo i Metohija i Srbija su suverene zemlje

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kosovo i Metohija i Srbija su suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete, naveo je portparol američkog Stejt departmenta za Glas Amerike, povodom tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Priština prekršila vašingtonski sporazum zahtevom da uđe u Savet Evrope.

Vašingtonskim sporazumom, koji su tadašnji lideri Srbije i Kosova potpisali u Beloj kući septembra 2020. godine, dve strane su se u odvojenim dokumentima obavezale na ekonomsku saradnju. Sporazum ima i politički deo koji je uključivao jednogodišnji moratorijum na uzdržavanje Prištine od prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama i Beograda od diplomatske kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

- Advertisement -

„Moratorijum je bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis Kosova i Metohije i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje. I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom EU, ključan da bi obe zemlje otključale evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, naveo je portparol Stejt departmenta, prenosi Beta.

Septembra 2021. godine, uoči isteka jednogodišnjeg moratorijuma, Stejt department je ohrabrio Kosovo i Metohiju i Srbiju da nastave da sprovode moratorijum na pitanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

Pošto je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc juče podnela zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu rekao da je Priština „brutalno pogazila” vašingtonski sporazum.

- Advertisement -

„Posle gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i vašingtonski sporazum, dok Rezoluciju 1244 SB UN ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali”, naveo je Vučić.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti