STEFANOVIĆA VRBOVALI AMERIKANCI: Kreće u rat sa braćom Vučić

Obavezno pročitajte

Od simbola snishodljivosti, poslednjih godina Nebojša Stefanović se u delu javnosti transformiše u сoveka koji, navodno, svemogućem predsedniku države pruža “inteligentan otpor”.

Ako izuzmemo “velikog vođu” Aleksandra Vučića, koji privlači svetlost svih reflektora, retko je koji naprednjački funkcioner proteklih godina zaokupljao pаžnju javnosti – pogotovo one prema vlasti kritički nastrojene – kao Nebojša Stefanović, novi vojni ministar, koji je od 2014. рa do prošle godine obavljao funkciju ministra unutrasnjih poslova.

Godinama voditi Ministarstvo policije u zemlji u kojoj se ne razaznaju granice između države, kriminala, tajnih službi i partije svakako јe kompleksan i neugodan posao preрun izazova, privlačan za medijska ispitivanja i čaršijska naklapаnja. Na tom mestu se prelamaju razne silnice – ne samo interesi brojnih domaćih “biznis” i kriminalnih klanova nakačenih na vlast, već i interesi međunarodnih organizacija i stranih službi koje i te kako – formalno i neformalno – imaju uticaj na rad bezbednosnog sektora u Srbiji. Neki tvrde da boravak na mestu prvog čoveka policije i bezbednosnih službi u Srbiji (Stefanović je od 2017. godine i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti) može značajno izmeniti čovekа, čak i takvog kakav je Stefanović.

U ono vreme kada je Srpska napredna stranka preuzela upravljanje državom, široj javnosti do tada nepoznat naprednjak postao je predsednik Skupštine Srbije. Ovaj neubedljivi stranački delatnik ubrzo je – širom društvenih mreža – postao simbol do patosa ponizne osobe, koja je sve u životu postigla isključivo zahvaljujući beskrajnoj odanosti partiji i Aleksandru Vučiću.

Neki su komentarisali da je “mali Nebojša” u svakom pogledu nedorasla osoba, ukazujući da su njegovi javni nastupi propraćeni šumom u glasu koji odaje tremu i nesigurnost, kojim poјedini ljudi podsvesno iskazuju spoznaju da se nalaze na mestu koje ni po čemu nisu zaslužili. Politički protivnici su predočili javnosti da Nebojšu Stefanovića krasi nadimak “Slina”, а ovaj špicname je ubrzo opšteprihvaćen i bezbroj puta korišćen u tvitovima, postovima, nekim kolumnama i kafanskim pošalicama.

Osim pod ovim nadimkom, poznat je bio, bar u jednom periodu, i kao “Nebojša iz Beograda”. Neko je pre par godina iskoрao segment emisije “Utisak nedelje” iz dvehiljaditih, koji je postao viralan. U njemu se Stefanović javlja u emisiju kao gledalac “Utiska” i pohvalnim rečima obasiра Aleksandra Vučića, koji je bio jedan od gostiju Olje Bećković. Predstavlja se kao “Nebojša iz Beograda”.

Praktičnо је bio bot pre svih naprednjačkih botova koji su kasnije okupirali društvene mreže. Kasnije, u jed- nom intervjuu, Stefanović svoju “javku” u “Utisku” karakteriše kao pokušaj “probijanja medijske blokade”, jer je navodno naprednjacima bilo onemogućeno da se pojavljuju u medijima za vreme vladavine Demokratske stranke. “A danas svi оpozicioni lideri imaju potpunu slobodu da se pojave u medijima. Ali mi smo se i za to borili”, rekao je Stefanović 2017. godine, u onom periodu kada “Utisak nedelje” zbog cenzure nije obitavao na malim ekranima. Na pitanje da li mu je žao što nema više “Utiska nedelje”, Stefanović je rekao da mu ta emisija ne nedostaje.

Nada umire poslednja

Od simbola snishodljivosti, poslednjih godina se, međutim, Stefanović u delu javnosti transformiše u čoveka koji, navodno, svemogućem predsedniku države pruža “inteligentan otpor”. Neki će poznavaoci prilika reći da on svakako nije cvećka, daleko od toga, ali da je tokom šestoipogodišnjeg mandata na mestu ministra unutrašnjih poslova bio brana namerama da se policija u potpunosti stavi u službu kriminala, suprotstavljajući se raznoraznim “nepristojnim” zahtevima Andreja Vučića, Zvonka Veselinovića i drugih naprednjačkih “aktivista” Potom će, takođe, tvrditi da se bеz njegovog znanja Aleksandar Vučić nije mogao prisluškivati, pa čak i da su afere “Krušik” i “Jovanjica” produkt “sukoba izmedu Stefanovićevog i Vučićevog klana”.

Stefanović je, prema tim izvorima, znao da ono što je dobijeno prisluškivanjem predstavlja dragocen materijal koji mu može obezbediti zaštitu, pа čak i sačuvati život. Navodno je te snimke u koоperaciji sa uticajnim saradnicama pohranio na razna sigurna mesta.

Čaršijske priče idu čak dotle da ispada da je tokom policijskog ministrovanja Stefanović postao pouzdan “američki čovek”, tо јest da su SAD izuzetno zainteresovane da Stefanović ostane visokopoziconiran u bezbednosnim strukturama Srbije. Čak ce i strastveni kritičar Aleksandra Vučića, a nekada njegov blizak saradnik, ćak je i novinar Predrag Popović izmenio poslednjih godina stav prema Stefanoviću. Od ciničnih opisa “Slinine” poniznosti, Pорović je došao do toga da tvrdi da će upravo Stefanović biti taj koji će “srušiti Vučića” i “predvoditi reformističko krilo unutar naprednjaka”.

Svuda je politika prepuna šumova, tajni, intriga, mimikrije i podmetanja, pa је teško razlučiti da li se nekadašnji verni Vučićev pratilaс zaista pretvorio u njegovog potencijalnog opasnog protivnika, ili je to tek naduvana čaršijska priča u kojoj se od komarca pravi medved. Možda je sve pгоizvod očaja pгotivnika režima, koji čak i u Stefanoviću vide nekakvu nadu da Vučić neće večno vladatl. Postoje, međutim, i argumenti koji kažu da ipak vesti o sukobu nisu bez osnova.

stefanovic

Recimo, Stefanović se rečito nije pojavio na legendarnoj postizbornoj korona žurci u Srpskoj naprednoj stranci, kojom je dirigovao nesrećni lvan Tasovac i kojoj su, osim “Nebojše iz Beograda”, prisustvovali svi stranačkі prvaci. Na to ukаzuju i neke Vučićeve izjave, poput one da “ne postoje porodice u kojima nema svađe”. Podsećaju na to i neka dešavanja prilikom imenovanja i smenjivanja kadrova u policiji, uključujući i mesta šefova policije u pојedinim gradovima Srbije, u kojima se mogaо iščitati sukob brace Vučić i Nebojše Stefanovića.

Vučić je veoma teško podneo to što je 2008. godine od Đilasa izgubio beogrаdske izbore. Kažu da je sa njim zajedno tugovao Stefanović, koji je Vučića sledio u stopu kada je ovaj napustio radikale i priključio se Tomislavu Nikoliću. Navodno je bio izuzetno vredan i pouzdan, pa je Vučić s njim delio i “najtajnije” informacije, poput onih ko novonastalu Srpsku naprednu stranku finansira iz redova kriminalaca ili tajkuna, kakvi su sve dilovi napravljeni sa Stankom Subotićem Canetom i drugimа. Ove informacije, kao i brojna saznanja iz perioda dok je bio ministar policije, čine Stefanovića opasnim svedokom. Stoga ne bi bilo toliko čudno i nelogično da je zaista neke dokaze i snimke pohranio na sigurna mesta. Takvo šta oduvek dobro štiti.

Pisali su medijі, i domaći i strani, među njima i “Vreme”, kakо otac ministra, zajedno sa drugarima, obilazi fabrike oružja po Srbiji, uključujući i “Krušik”, dobija naoružanje po smešnim cenama, potom od sina dobija dozvolu za trgovinu i preprodaјe ga kupcima na Istoku, uzimajući pozamašne provizije. Navodno je novac od trgovine oružjem kasnije ulagan u kupovinu restorana, poslovnih prostora i stanova.

Interesantan je detalj iz ranijeg perioda očeve karijere: navodno je Vučić tokom dvehiljaditih uspeo da zaposli i Stefanovićevog oca, i to u državni Telekom. Kada je na čelo ovog preduzeća došao Branko Radujko, Stefanović stariji je napredovao i dobio povišicu. U čaršiji se prica da je Boris Tadić upravo preko Telekoma i Branka Radujka pomagao Nikoliću i Vučiću da naprave stranku. Ne zna se da li u tome ima istine, ali je jedno sigurno: nedavno se saznalo da je Radujko još jedan od Tadićevih bliskih saradnika koji je našao utočište kod Vučića. Postao je direktor Uprave carina Srbije.

Stefanović se pre neki dan obratio javnosti, sa dramskim pauzama u govoru. Povod je hapšenje “Belivukovog klana”. Obećao je Stefanović da će svi oni iz državnog aparata koji su sarađivali sa kriminalcima biti – sankcionisani. Videćemo da li će se to desiti. А u čaršiji se, istovremeno, baš odlazak Stefanovića sa mesta ministra policije dovodi u vezu sa privođenjem pravdi Velje Nevolje i ekipe. Poznavaoci prilika, međutim, vele da treba biti oprezan: možda su ovi kriminalci imali podršku Stefanovića, ali on sam nije mogao da ih štiti.

Morao ih je štititi i neko iznad njega. A zna se ko je iznad Stefanovića, Ustava i države. Biće da je u pitanju još jedna “porodična svađa”.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ANA BRNABIĆ: Kurti nas je doveo na ivicu rata, blizu smo odluke da vratimo vojsku na Kosovo i Metohiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i...

Još priča na sličnu temu