14 C
Belgrade
петак, 29 маја, 2020

STAV: evo zašto ću uzeti 100 evra sa apetitom

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Stav: Svi znate već priču o 100 evra, ali ima tu još nedoumica

Pre nekoliko dana dočekala nas je bombastična vest o poklonu koji čeka svakog punoletnog građanina Srbije.

Znam da već svi znate, radi se o famoznih 100 evra koje ćemo moći da dobijemo putem prijave na portalu Uprave za trezor, onlajn, ili preko call centra. Odmah se poteglo moralno pitanje – da li uzeti novac ili spustiti slušalicu i nadati se da će taj novac otići u ruke nekome kome je istinski potrebniji nego meni?

Stav: priča je sama po sebi cirkus

- Advertisement -

Pre nego što krenem o razlozima koji se gomilaju, citiraću Raleta Milenkovića čiji sam intervju gledao pre nekoliko dana: „Priča o 100 evra po glavi državljanina je samo po sebi cirkus, a razvrstavanje ko može da dobije pare je zaista ispod svakog ukusa.“ Čovek je oslikao razmišljanje svakog iole svesnog građanina ove države i nije prvi put da njegove izjave budu u žiži javnosti.

Alt="Novac"

Stav: postoji još jedna surova priča

Međutim, postoji još jedna surova istina koju živimo decenijama. Zaboravljamo da su svesni građani postali gladni, da su siti laži i suludih obećanja a željni svega što im pripada kao stanovnicima ove države. Uloge su zamenjene tokom godina pa se često čini da nekolicina političara od sebe pravi božanstvo, kao što je slučaj sa 100 evra o kojima ministar finansija Siniša Mali – nudeći nam zapravo naše pare.

Da stvar bude još bizarnija, Fiskalni savet se ne slaže sa ovakvom odlukom i eto nas opet kod priče o božanstvu, u ovom slučaju Siniši Malom, koji praktično na svoju ruku deli evre šakom i kapom. Fiskalni savet između ostalog navodi će direktna pomoć građanima oštetiti državu za više od 600 miliona evra, kao i da je neodgovorna jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast .

Stav: Političari nas lažu, stalno i bez izuzetka

- Advertisement -

S druge strane, predsednik Srbije je prošle nedelje tokom gostovanja na Pinku rekao da će „Srbija u narednoj ali i ovoj godini imati najbolju ekonomiju u Evropi, sa najvećim pozitivnim rastom“. Dakle, 600 miliona koje će građani dobiti nije neka cifra a još manje problem.

Alt="Stav"

Jedini problem nastao je ranije, sredinom marta, kada je proglašeno vanredno stanje. Onda kada su istom ovom narodu pričali da se suočavamo sa „najsmešnijim virusom u istoriji“, da imamo dovoljno opreme i ljudstva, da je naše da samo sedimo kod kuće i čekamo kraj pandemije koronavirusa. Nije problem bio ni tih 2 odsto neposlušnih građana koji nisu poštovali policijski čas i savete stručnjaka.

Stav: Mi biramo da aplaudiramo zdravstvenim radnicima

Ostali smo bez brojnih doktrora heroja zbog nečije nebrige, više od 160 ljudi je izgubilo život, mesecima smo zatvoreni između četiri zida dok strepimo da li ćemo imati posao po završetku vanrednog stanja. Mesec i po dana gotovo svaki građanin čini sve u njegovoj moći da zaštiti sebe i druge, svake večeri izlazimo na terase i aplaudiramo zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane.

Večeras ću izaći da aplaudiram sebi i vama. Svima koji ste uspeli u ovo teško i vanredno stanje da ispoštujete mere, da budete zatvoreni svakog vikenda i verujete da će na kraju biti sve u redu. Moje i vaše je pravo da uzmemo taj novac, i da ga potrošimo ili poklonimo onome kome je možda potrebniji. Ali o tome ću odlučivati ja, bez razmišljanja da li će zaista tih 100 evra otići u humanitarne svrhe ako odbijem.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da prijava za 100 evra direktne pomoći kreće 15. maja i trajaće do 5. juna.

Pri tom, penzioneri  i socijalno ugroženi građani će dobiti automatski na računima novac 15 . maja. Procedura je, naveo je jednostavna. Ne zahteva više od minuta vremena.

– Na dva načina građani mogu da se prijave, putem online Upravi za trezor, ili kol centra za ostale građane koji žele da dobiju novac – rekao je Mali.

U oba slučaja ostavljate četiri podatka: Ime i prezime, JBMG broj, brij lične karte, i račun u kojoj banci želite da dobijete novac. Ako nemate račun, država će vam, kaže, otvoriti namenski račun.

- Advertisement -
SourceNoizz
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

PENZIONISANI NAČELNICI RDB-a: uputili pismo Vučiću

PENZIONISANI NAČELNICI RDB-a veoma nezadovoljni odlukom da se Dragan Marković - Markoni stavi na listu SNS-a Kako...

NOGO I BRKIĆ: Kolumbijci dolaze po naplatu Vučiću i Milu! (VIDEO)

Nogo i Brkić na Slavija info Gosti emisije Dijalog na kanalu Slavija info tv bili su glavni i...

AMERIKA U PLAMENU: Vojska na ulicama i vanredno stanje! (VIDEO)

Amerika u neredima Guverner Minesote proglasio je vanredno stanje i poslao vojnike na ulice suočen sa ozbiljnim nasiljem,...

NESTOROVIĆU HOĆE DA ODUZMU LICENCU: Za sve sam bio u pravu!

Doktoru Nestoroviću hoće da uzmu licencu samo zato što je stao na branik u borbi protiv koronavirusa. Etički komitet Lekarske komore Srbije (LKS) sledeće...

Đoković se oglasio povodom Crne Gore!

Đoković se nada održavanju turnira Najbolji svetski teniser Novak Đoković je u društvu Viktora Troickog odradio još jedan...
- Advertisement -