STARO GRACKO: 22 godine od ubistva 14 žetelaca, šiptarski teroristi i dalje na slobodi!

Obavezno pročitajte

Navršava se 22 godine od zločina u Starom Grackom, kada su pripadnici OVK u selu Staro Gracko na Kosovu i Metohiji streljali i masakrirali četrnaestoro Srba. Najmlađa žrtva bio je sedamnaestogodišnji Novica Janićijević, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica ukazuje da za taj, kao ni za brojne druge zločine koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova niko nije odgovarao.

Ističe se i da su ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

- Advertisement -

Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh Unmika, Kfora, Euleksa i vlasti u Prištini da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

I danas, više od 22 godine od ustanovljenja protektorata Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije SB UN 1244, na ovoj teritoriji vlada „kultura“ nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo realnog suočavanja sa prošlošću, navodi se u saopštenju.

Četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu. Ubice nisu pronađene, a međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji zatvorilo je slučaj.

Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora. Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili moguće počinioce među Albancima, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga.

Euleks je nakon što je preuzeo slučaj od Unmika, zatvorio istragu zbog nedostatka dokaza, iako je u istrazi kod jednog od osumnjičenih Albanaca, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

U Starom Grackom od leta 1999. godine i zločina čija se godišnjica obeležava danas, živi upola manje Srba.

SourceRTS

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu