DEMOKRATIJA: Zabraniti starijima od 49 godina da glasaju

Obavezno pročitajte

Glasanje i starija lica

Starijima od 70 godina bi svakako trebalo zabraniti da izlaze na izbore, makar iz zdravstvenih razloga
Narednih dana punim 49 godina, što znači da ću 31 godinu biti punoletno lice. Sa ovom starošću pa do 64 godina svrstavam se u „staru radnu snagu“, uzrasta od 49 do 64 godina. Stara radna snaga počinje naglo da oboljeva, da fizički i psihički slabi, te se njen udeo u ukupnoj zaposlenosti smanjuje, što zbog potvrđene nemoći, to i zbog sticanja uslova za bekstvo u penziju zbog ranijeg početka rada.


Često pomislim da napišem da je neophodno zabraniti starijima od 65 godina pravo glasa, i u toj misli zastanem jer imam mnogo prijatelja i kolega koji su 1953. godište i sada imaju više od 67 godina. Znam ih i 1956. i 1957. godište koji su uvek bili pristojni, otmeni, demokratskog duha i stavova. Zašto bih ih ovim stavom povređivao?

glas,

Starijima od 70 godina bi svakako trebalo zabraniti da glasaju, makar iz zdravstvenih razloga. Zatvaranje zbog korone je smanjilo smrtnost u Srbiji, a tako i produžilo prosečan vek življenja u Srbiji, ali su stari bili baš nestašni i pojurili su da glasaju na izborima krajem juna što je podiglo stopu smrtnosti za 8% u tom mesecu pa za 20% u julu. Skijaši su se do glasačkih mesta zadihali, pa je posledica naglog rasta fizičke aktivnosti bila žurba kod Svetog Petra bez preke potrebe. Koja je verovatnoća da će neko stariji od 70 godina doživeti i sledeće redovne izbore, a i za čiju budućnost onda glasaju? Za decu i unuke koji su iz majčice Srbije pobegli, ili su u njoj, po ličnoj proceni greškom ostali, i pobegli bi da mogu?

Ali, da vratim na sebe i starije od 49 godina. U junu ove godine po prvi put nisam izašao da glasam, jer je medijski prostor u Srbiji gotovo potpuno monopolizovan, i ne postoje uslovi za fer izbore, gde bi se pojavile neke nove opcije koje budućnost naše dece vide drugačije od vladajuće stranke. Do sada sam uvek na izborima glasao za opoziciju, gde je ona dva puta (krajem 2000. i 2012. pobedila). Glasao sam i za Koštunicu 24.9.2000, kao pobednika na izborima. Prvi put sam imao mogućnost da glasam u vreme Miloševićevog demokratskog centralizma, kada je ponudio više komunističkih kandidata od broja mesta u skupštini Srbije. Kad sam već dobio mogućnost, zaokružio sam sve kandidate albanske nacionalnosti. Na nekim od prethodnih predsedničkih izbora bio sam i jedini na mom glasačkom mestu koji je glasao za Moamera Zukorlića da bude predsednik Srbije.

Kao dupla Vaga u horoskopu smatram da je za harmoniju u društvu neophodna ravnoteža moći, vlasti i opozicije, zakonodavne, sudske i izvršne vlasti. Kontrola vlasti od bivše ili buduće vlasti. Kao primer bih uzeo susednu Hrvatsku gde je već puno vodećih političara sudski procesirano i osuđeno zbog korupcijskih dela koja su učinili dok su bili na vlasti. Imamo li toga u Srbiji?

Stoga bih kao glasač da se penzionišem. Većina moje starosti kreće da razmišlja samo kako da doživi penziju i kako da je dočeka sa poslom, a ne na birou rada. To je još uvek bolje od naših penzionera koje straše 30 godina pretnjom da će ostati bez penzija ukoliko se vlast promeni. I tako penzioneri (i seljaci, nažalost njihovih predaka) već 30 godina potvrđuju stranke na vlasti.

Prilažem starosnu strukturu glasača u Srbiji i u drugim evropskim zemljama, kao i zaposlenih, na kraju 2019.

Ukoliko bi se ukinulo pravo glasa starijima do 49 godina prepolovio bi se broj glasača, sa oko 5,6 miliona na oko 2,7 miliona. Da glasaju mogli bi oni koji su u mladoj i zreloj radnoj snazi, a ciljevi njihovog glasanja (preko pune zaposlenosti, većih plata i manjih poreza, itd) bili bi (političarima) usmereni na one maloletne koji tek stasavaju, i žele da po prvi put glasaju, a da to ne budu Albanci sa liste vladajuće partije, kakvu sam ja mogućnost prvi put da glasam imao.

Srbija ima gotovo identičnu starosnu strukturu kao što je prosečna u EU, zato što je najsličnija Francuskoj, a nepovoljniju od Srbije ima sedam članica EU, sa Italijom na drugom mestu, koja ima veliki udeo u ukupnim podacima. Kod strukture zaposlenih idemo u krajnosti jer imamo jedan od najmanjih udela u zaposlenima mlađih od 24 godine i najveći udeo starijih od 65 godina u Evropi! Prvi najteže nalaze posao (da ne širimo priču na partijske knjižice i slična moralna srozavanja još uvek čestite mladosti), a drugi su starci po selima koji rade dok su živi kako im zemlja koju obrađuju (sa precima već oko 200 godina) ne bi zarasla u korov i drugo rastinje.

Izvlačenje podataka za sve zemlje u Evropi imalo je za cilj da pokaže kako u većini postoje slični problemi sa starenjem stanovništva. Ali, u gotovo svim ovim zemljama starenje stanovništva ne dovodi do istog cilja kao i u Srbiji, kontinuiteta vlasti koju cementiraju (ili zakivaju kovčeg naše budućnosti) prestrašeni starci da slučajno ne bi ostali bez penzija.

Zaključavanje zbog korone je produžilo prosečan život starijih u Srbiji, koji bi trebalo da ostanu trajno zaključani. Zbog njihovog zdravlja i zbog budućnosti naše dece koju bi trebalo da traže u Srbiji, a ne daleko od nje.

Zdravković, Stanje Stvari

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAVEZ SRBA SLOVENIJE: Milica Đurđević nema podršku Srba iz regiona!

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u...

Još priča na sličnu temu