STARI BIZNISI NOVIH MINISTARA: Čime su se bavili članovi Vlade Srbije

Obavezno pročitajte

Petoro članova aktuelne vlade, pre nego što su postali ministri, imali su vlasničke udele u različitim preduzećima. Firme su bile registrovane za razne delatnosti – od savetodavnih, pa do „postavljanja vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema”.

Siniša Mali, Bratislav Gašić, Tomislav Momirović, Novica Tončev i Marko Blagojević u svojim imovinskim kartama dostupnim u registrima Agencije za sprečavanje korupcije imaju navedene i udele u firmama u periodu pre nego što su postali funkcioneri Vlade Srbije.

- Advertisement -

Ministar finansija Siniša Mali

Siniša Mali, ministar finansija u više sastava Vlade Srbije bio je stoprocentni vlasnik preduzeća Oli consulting d.o.o.

Firma je registrovana za pretežnu delatnost „konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem“, a sada je u stoprocentnom vlasništvu Vladimira Kerkeza.

Registracija promene vlasničkog udela upisana je u Agenciju za privredne registre 8. maja 2014. godine, kada je 100 odsto vlasništva sa imena Siniše Malog, preregistrovana na Vladimira Kerkeza.

Poslednji dostupni finansijski izveštaji za 2021. godinu pokazuju da je poslovala sa dobitkom od 697.000 dinara.

Firma spada u mikro preduzeća i ima – jednog zaposlenog.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić

Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, bio je, prema podacima APR, do sredine novembra 2018. godine stoprocentni vlasnik Preduzeća za proizvodnju, promet i usluge SACO d.o.o. Kruševac.

Firma je registrovana za pretežnu delatnost „prerada čaja i kafe“.

Kao jedini vlasnik naveden je Vladan Gašić.

U Registar privrednih subjekata APR ugovor o prenosu upravljačkih prava u ovom preduzeću sa Bratislava Gašića na Dejana Miladinovića iz Beograda, registrovan je u martu 2014. godine.

„Ovaj ugovor o prenosu upravljačkih prava važi do prestanka javne funkcije prenosioca“, navodi se u zabeležbi Registra.

U novembru 2022. godine, iz Registra APR su izbrisani ogranci ovog preduzeća – ukupno četiri: poslovna jedinica SACO-SECURITY (pretežna delatnost: 8020 – Usluge sistema obezbeđenja), poslovna jedinica ŠPEDICIJA SACO (pretežna delatnost: 5229 – Ostale prateće delatnosti u saobraćaju), poslovna jedinica SACO COCA COLA (pretežna delatnost: 4634 – Trgovina na veliko pićima), poslovna jedinica SACO-PETROL (pretežna delatnost: 4730 – Trgovina na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama).

Sa Bratislava Gašića stoprocentno vlasništvo u preduzeću SACO preneto je na Vladana Gašića u novembru 2018. godine.

Poslednji dostupni finansijski izveštaji za 2021. godinu pokazuju da je poslovala sa dobitkom od 1.375.000 dinara.

Preduzeće je kategorisano kao mikro preduzeće sa – nula zaposlenih.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović

Tomislav Momirović bio je, do aprila 2021. godine, suvlasnik preduzeća Milto d.o.o.

Imao je udeo od 25 odsto.

Firma je registrovana za pretežnu delatnost 4322 – „Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema“.

Prošle godine, 28. aprila Momirović je izašao iz suvlasništva u ovoj firmi, a prethodno je 19. novembra 2020. godine u Registar APR upisan Ugovor o prenosu upravljačkih prava zaključen 19. novembra 2020. godine između Tomislava Momirovića kao prenosioca prava i Milenka Petrovića kao sticaoca prava, „kojim prenosilac, kao vlasnik 25 odsto udela u privrednom društvu MILTO d.o.o. Beograd-Stari Grad prenosi svoje upravljačko pravo na sticaoca do prestanka vršenja javne funkcije“.

Poslednji dostupni finansijski izveštaji za 2021. godinu pokazuju da je poslovala sa dobitkom od 6.247.000 dinara.

Preduzeće je kategorisano kao mikro preduzeće sa petoro zaposlenih.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević

Marko Blagojević bio je suvlasnik 50 odsto firme Cesid facts & figures d.o.o. Beograd i 50 odsto firme Cesid d.o.o.

Firma Cesid facts & figures doo Beograd je u likvidaciji od 6. septembra 2019. godine.

Obe firme registrovane su za delatnost – „istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja“.

Blagojević je i dalje suvlasnik društva sa ograničenom odgovornošću Cesid, ali od 26. juna 2014. nema upravljačkih prava u njoj.

U APR je tada upisana zabeležba  o ugovoru o prenosu upravljačkih prava u Cesid d.o.o. koji je Blagojević sklopio sa suvlasnikom firme Đorđem Vukovićem. Blagojević je time preneo upravljačka prava na Vukovića, a zbog izbora na funkionersku poziciju direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u tom periodu. Blagojević je tada bio vlasnik trećine firme (vlasnik polovine firme postao je kasnije 29. marta 2019. godine, kada je sa Vukovićem podelio udeo Zorana Lučića koji je izašao iz vlasništva Cesida).

Cesid d.o.o.  je mikro preduzeće, sa petoro zaposlenih, a prema poslednjim dostupnim podacima iz završnih računa za 2021. godinu, poslovao je sa dobitkom od 326.000 dinara.

Ministar bez portfelja Novica Tončev

Novica Tončev bio je, a i dalje je, stoprocentni vlasnik Građevinskog preduzeća „Tončev gradnja“ d.o.o. iz Surdulice.

U registru Agencije za sprečavanje korupcije, u izveštaju za 2012. godinu, navodi se i da je Novica Tončev bio stoprocentni vlasnik firme „Ton“ – BaugmbH. Uz to se navodi samo i da je ukupna nominalna vrednost 35.000 evra.

„Tončev gradnja“ registrovana je za pretežnu delatnost – „izgradnja stambenih i nestambenih zgrada“.

U junu 2014. godine u Registar APR je upisana zabeležba kojom Tončev prenosi pravo upravljanja i pravo nadzora u ovoj firmi na Dejana Petkovića iz Surdulice – do prestanka javne funkcije osnivača.

Preduzeće ima i jedan ogranak – Tončev gradnja ogranak New City rentakar, registrovan za delatnost „iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila“.

Prema završnim računima za 2021. godinu, ovo građevinsko preduzeće poslovalo je sa dobiti od 24.845.000 dinara.

Preduzeće je srednje veličine i zapošljava 104 radnika.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu