12.8 C
Belgrade
subota, 27 novembra, 2021

STALI UZ NAROD: Sud Španije drugo vanredno stanje proglasio neustavnim, vraćaju pare građanima koje su kaznili!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svi španski državljani koji su platili kazne tokom skoro tromesečnog vanrednog stanja proglašenog prošle godine radi usporavanja širenja virusa korona dobiće povraćaj novca, saopštilo je Ministarstvo teritorijalnih poslova te zemlje.

Ovaj potez usledio je nakon presude najvišeg španskog suda ranije ove godine kojom je proglašeno neustavnim prvo vanredno stanje u zemlji, koje je poslalo građane u njihove domove i paralisalo veći deo privrede između 14. marta i 21. juna. Kako su slučajevi obolelih ponovo skočili, centralne vlasti proglasile su još jedno vanredno stanje od kraja oktobra prošle do maja ove godine, prenosi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija izrekla 1,1 milion kazni građanima koji su se oglušili o naredbu o boravku kod kuće i druga ograničenja, iako nisu sve odmah plaćene.

- Advertisement -

I drugo vanredno stanje proglašeno neustavnim

Ustavni sud Španije proglasio neustavnom uredbu kojom je uvedeno drugo vanredno stanje u zemlji, koje je bilo na snazi ​​od 9. novembra 2020. do 9. maja 2021.

Odluka je doneta sa šest glasova za i četiri protiv, s obzirom na to da produženje nije bilo „razumno” i da nije bilo moguće delegirati nadležnosti predstavnicima autonomnih zajednica. Kako je Ustavni sud odlučio, drugo vanredno stanje koje je donela Vlada Pedra Sančeza bilo je neustavno jer je Kongresu oduzeta mogućnost da kontroliše izvršnu vlast tokom šestomesečnog perioda izuzetnosti.

- Advertisement -

Ovo je treća presuda protiv zakonske strategije koju je donela Vlada za rešavanje vanredne zdravstvene situacije. Prethodne su se odnosile na prvo vanredno stanje i prekid rada Kongresa na početku pandemije, piše Pais.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti