16.6 C
Belgrade
nedelja, 16 maja, 2021

ŠTA VUČIĆ KRIJE: Beograd najzagađeniji grad Evrope, a na listi su i ovi gradovi SRBIJE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Beograd se našao na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom

Prestonica Srbije konstantno ima problem sa zagađenjem vazduha, naročito u ovo doba godine kada u tom segmentu neretko bude neslavni lider u Evropi, pa i u svetu. 

beograd

Na sajtu „Air Visual“, koji se bavi zagađenjem vazduha u celom svetu, Beograd je oko 10 časova bio na šestom mestu sa koeficijentom 142, a ispred srpske prestonice bili su samo Kalkuta (Indija), Šenjang (Kina), Nju Delhi (Indija), Lahore (Pakistan) i najzagađeniji Peking (Kina).

- Advertisement -

Dakle, Beograd je ovog jutra bio najzagađeniji u Evropi, a imajući u vidu podatke „Airvisuala“, čitav Balkan je kritičan sa vazduhom.

Nakon prestonice Srbije, u TOP 10 najzagađenijih vazduha sveta našli su se Sarajevo na osmom mestu (koeficijent 124) i Priština na devetoj poziciji (112).Beograd najzagađeniji u Evropi i šesti u svetu, PrintscreenBeograd najzagađeniji u Evropi i šesti u svetu, Printscreen

Beograd konstantno ima problema u ovo doba godine, a stručnjaci zagađenje pravdaju velikim brojem automobila, kao i individualnim ložištima koje veliki broj građana koristi.

- Advertisement -

Gradske vlasti, međutim, na čelu sa zamenikom gradonačelnika (kako god to zvučalo) Goranom Vesićem očigledno da ne rešavaju ovaj problem koji može ozbiljno da naruši zdravlje Beograđana.Goran Vesić FOTO: PrintscreenGoran Vesić FOTO: Printscreen

Glavni grad Srbije je, prema podacima „Air visual“ najzagađeniji grad u Evropi, Međutim, ukoliko se pogledaju isključivo podaci za Srbiju, zagađeniji od Beograda su Valjevo (koeficijent 149), Čačak (161), dok je najzagađeniji grad Novi Pazar (167).Novi Pazar najzagađeniji u Srbiji i treći u svetu, PrintscreenNovi Pazar najzagađeniji u Srbiji i treći u svetu, Printscreen

Dakle, stanovnici Novog Pazara mogu da se „pohvale bronzom“, pošto nažalost žive u trećem najzagađenijem gradu na svetu posle Pekinga i Nju Delhija.

„Ukinuti individualna ložišta i preći na ekološki prihvatljiva goriva“

Andrej Šoštarić, fizikohemičar za vazduh i zagađenja Gradskog zavoda za javno zdravlje govorio je jednom prilikom na ovu temu za Direktno.rs. On je kazao da rešenje problema zagađenja Beograda leži u potrebi za ukidanjem individualnih ložišta i kotlarnica i prelazak na goriva koja su ekološki prihvatljiva.

– Što manje treba koristiti ugalj, a što više daljinsko grejanje. Saobraćaj je, takođe, jedan od faktora koji utiče na zagađenje. Potrebno je koristiti novija vozila, ali ono što je za Beograd ključno jeste smanjenje broja individualnih ložišta, kao i to da se obezbedi protok saobraćaja, da ne bude gužvi i po mogućstvu korišćenje vozila novije generacije – istakao je Šoštarić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti