19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

ŠTA SRBIJA KUPUJE: Lek koji je primio Tramp razvijen ćelijama dobijenim ABORTUSOM!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lek koji je primenjen u Trampovom lečenju od kovid-19 virusa

Jedan od lekova koje je američki predsednik Donald Tramp uzimao kao potencijalni lek za korona virus razvijen je koristeći ljudske ćelije prvobitno dobijene procesom abortusa. Američki predsednik i mnoge njegove pristalice su više puta osudili abortus.Žestok protivnik pobačaja, a OVO MU NE SMETA: Eksperimentalni lek koji je primio Tramp razvijen ćelijama dobijenim ABORTUSOM

Foto:blic

- Advertisement -

Lek je koktel monoklonskih antitela koji je razvio „Regeneron“ i još uvek je u fazi testiranja. Predsednik je dobio infuziju od osam grama pod izuzetkom „saosećajne upotrebe“ kada je tokom vikenda bio hospitalizovan.

Matične ćelije korišćene za razvoj leka poznate su kao HEК-293T ćelije koje se koriste u laboratorijama. Te ćelije su prvobitno razvijene iz bubrega embriona nakon abortusa izvedenog u Holandiji sedamdesetih godina.

Tramp od početka svog mandata nastoji da ženama ograniči pristup abortusu. Poslednji takav pokušaj desio se prošlog meseca kada je nominovao konzervativnu katoličku sudiju Ejmi Koni Baret za Vrhovni sud. Pristalice pokreta protiv prava na abortus čine jednu od baza Trampove podrške. Foto: Evan Vucci / Tanjug/AP

- Advertisement -

Republikanska stranačka platforma za 2020. godinu izričito se protivi istraživanju embrionalnih matičnih ćelija i poziva na zabranu saveznog finansiranja takvih ispitivanja.

Trampova administracija je 2019. godine obustavila finansiranje vladinih studija koje uključuju embrionalne matične ćelije, pa u naučnici koji su radili na njima ostali bez oko 31 milion dolara u istraživanju.

– Zaustavili smo savezno finansiranje istraživanja fetalnog tkiva, za koje su svi smatrali da su toliko važna. Mi se suprotstavljamo lobiju za abortus – rekao je predsednik pristalicama u januaru ove godine.

Linija ćelija HEК-293T je „ovekovečena“, što znači da se one danas razvijaju u laboratoriji. „Regeneron“ je rekao da kompanija ne smatra ćelije „tkivom“.

– HEK-293T ćelijske linije koje su danas dostupne ne smatraju se fetalnim tkivom, a mi inače nismo koristili fetalno tkivo – rekla je portparolka „Regenerona“ Aleksandra Bouvi.

Razvoj koktela antitela „Regenerona“ podržan je grantom od 450 miliona dolara od strane Uprave za unapređena biomedicinska istraživanja i razvoj (Barda).

Najmanje pet kandidata za vakcinu protiv kovida-19 koristilo je ili ćelije HEК-293T ili ćelije koje je kompanija „Džensen“ razvila iz izbornog pobačaja 1985. godine. U aprilu je uticajna američka konferencija katoličkih biskupa pisala američkoj vladi tražeći da ona „podstakne“ kandidate za vakcinu razvijene bez upotrebe takvih ćelija.

„Regeneron“ je godinama sarađivao sa američkom vladom na razvoju monoklonskih terapija antitelima. Istraživači iz ove kompanije i američke vlade koristili su istu liniju matičnih ćelija u razvoju terapije protiv virusa ebole, prenosi „Gardijan“.

Regeneronov eksperimentalmo lek protiv korona virusa nije dostupan javnosti i do danas je testiran na samo 275 ljudi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti