Šta se desilo sa “kompletnim idiotima”: Sedam godina od rušenja u Savamali

Obavezno pročitajte

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, ni posle punih sedam godina nije do kraja rasvetljen.

Podsetimo, privatni objekti u Savamali srušeni su u noći neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 24. aprila 2016.

- Advertisement -

Kako je ujutru nakon rušenja ispričao čuvar jedne firme, objekte je sa zemljom sravnila grupa ljudi maskiranih „fantomkama“, opremljenih bagerima i palicama, koja ga je prethodno vezala.

Ovaj najvažniji očevidac je u međuvremenu preminuo.

U vreme rušenja, gradonačelnik Beograda je bio Siniša Mali, a premijer Aleksandar Vučić. Ministar unutrašnjih poslova bio je Nebojša Stefanović.

Vučić je tada rekao da je rušenje izveo „kompletan idiot“, ukazujući na najviše gradske ograne. Kako je nedavno izjavio, zemera im što su to radili noću jer bi on „došao sa bagerom u po bela dana, da su ga pitali“.

„Ako mene pitate ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili“, istakao je.

Dodao je tada i da su mogli njega da pozovu.

„Došao bih da tamo stanem i da kažem da tu hoćemo da napravimo najlepši deo grada, a ne prljave udžerice“, rekao je Vučić.

Savamala, sava mala, rušenje, nelegalno rušenje, slučaj savamala, rušenje objekta,
N1

Do danas nije zvanično utvrđeno ko je naložio rušenje objekata u tom kvartu i ko je izdao naređenje policiji da, uprkos pozivima, ne reaguje.

Zbog rušenja je kažnjen samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković na pet meseci uslovno i to za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih građana policiji da izađe na teren.

Prema dokumentaciji do koje je pre dve godine ekskluzivno došla TV N1, Stamenkoviću je, čim mu je istekla uslovna kazna, legalizovana zgrada u Mirijevu.

U svom prvom intervjuu datom nakon skoro šest godina od rušenja u Savamali i skoro četiri od preuzimanja krivice na sebe, Stamenković je prošle godine za BIRN rekao da se ne oseća jedinim krivcem za događaje u Savamali i da je do detalja sve predočio nadležnim institucijama.

Tvrdi da u noći rušenja nije znao šta se ruši i ko ruši, a da je naredbu o nepostupanju policije dobio od svog pretpostavljenog – Zvonka Kostića, načelnika Dežurne službe beogradske policije.

U drugom intervjuu, za KRIK, Stamenković je govorio o sastancima na kojima ga je vrh policije ubeđivao da prizna krivicu, kako mu je Dijana Hrkalović pretila, ali i o sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji ga je, kako tvrdi, slagao da će mu ispuniti obećanja koja su mu data kada je preuzeo krivicu.

Nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković izjavio je povodom pete godišnjice događaja, da je u svom izveštaju utvrdio kako je takva akcija mogla da se sprovede samo po nalogu sa višeg nivoa nego što je gradska policija.

Evropski parlament je više puta ponavljao poziv vlastima Srbije da reše slučaj Savamala.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu