-0.4 C
Belgrade
subota, 22 januara, 2022

Šta se dešava sa Američkim vojnicima koji su se iskrcali u Evropu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Krajem januara, američko vojno osoblje i ugovarači počeli su sa utovarom teških vozila i opreme za prevoz iz američkih baza u Evropi kako bi se sreli sa 20.000 vojnika koji su putovali iz SAD-a na Defender-Europe 20, što je trebalo da bude najveća vežba američke vojske u zadnjih 25 godina.

Te pripreme prestale su 13. marta, a američka vojska je ove nedelje izjavila da se vežbe obustavljaju pošto evropske zemlje zatvaraju granice i ograničavaju kretanje usled širenja COVID-19, bolesti izazvane koronavirusom koji se pojavio prošle godine.

- Advertisement -

Vojska je saopštila da će Defender-Europe 20 biti modifikovan i u veličini i obimu, ali dodala je da će se ove nedelje izvesti vežbe, poput ovogodišnje iteracije Saber Strike-a.

Američka vojska u Evropi saopštila je u ponedeljak da predviđa da će „borbeni tim oklopne brigade koji je već raspoređen u Evropi sprovoditi artiljeriju i druge kombinovane treninge sa Saveznicima u okviru modifikovane vežbe Savezničkog duha“.

Ali da će se „snage koje su već raspoređene u Evropi za druge slične vežbe vratit u Sjedinjene Države“, saopštila je komanda.

Vojnici iz Štaba i Štaba bataljona 1. konjičke divizije američke vojske pripremaju se da krenu u Evropu na vežbu „Odbrana-Evropa 20“. Američka vojska / osoblje Sgt. Kelsei Miller
- Advertisement -

Od januara, oko 6.000 vojnika raspoređeno je iz SAD-a u Evropi, uključujući sedište divizije i borbeni tim oklopne brigade, kao i oko 3.000 sanduka opreme, dodaje se u saopštenju.

Otprilike 9.000 vozila izvučeno je iz skladišta vojske u Evropi. Vojska je takođe premestila vojnike i opremu iz evropskih luka u područja za obuku u Nemačkoj i Poljskoj.

U e-mailu u utorak ujutru, portparol američke vojske Evrope rekao je da komanda trenutno „procenjuje koje trupe mogu biti sigurno premeštene“, dodajući da je odgovaranje na ovu vrstu situacije „savršen primer koliko smo spremni tako što kontinuirano ocenjujemo naše operacije i aktivnosti. “

Nemačka vojska saopštila je da se Defender-Evropa 20 neće nastaviti u toj zemlji i da se vežbe planirane za područja za obuku Bergen i Grafenvohr neće održati.

Upitan o toj najavi, portparol je rekao da „se sa mnogim saveznicima i partnerima u Evropi još uvek razgovara o mnogim detaljima.

„Očekuju se promene u vremenskim rasporedima vojnika koji su trenutno u Evropi, premeštanju američke opreme u sledećoj rotaciji Atlantic Resolvea“, rekao je portparol.

Pripadnici 21. komande za zadržavanje pozorišta američke vojske na probi konceptne vežbe u kasarni Rajna Ordnance kako bi razgovarali o premeštanju učešća jedinica Defender-Europe 20. marta, 10. marta 2020. Vojska SAD / Pfc. Katelin Miers

Premeštanje hiljada ljudi i drugog osoblja širom Evrope i nazad u SAD i dalje predstavlja akutni problem dok vlade pokušavaju da spreče širenje COVID-19.

Američka vojska Evropa sledi smernice o zaštiti zdravlja i putuje od kancelarije sekretara za odbranu i poziva informacije iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti o merama predostrožnosti i prevenciji, rekao je portparol.

„Svi članovi službe premeštanja biće u karantinu tokom 14 dana i slediće smernice CDC-a za sprečavanje širenja COVID-19“, rekao je portparol.

Za američko osoblje koje će ostati u Evropi, osoblje američke vojske „prolazi kroz planove javnog zdravlja i medicinske podrške kako bi identifikovalo bilo kakve promene ili relevantna pitanja koja mogu da se reše u okviru“ plana Defender-Eurpe 20, koji je već imao „snažnu medicinsku podršku „za učesnike, rekao je portparol.

„Vezani smo za svaku od zemalja domaćina i njihove operacije širom Evrope i sledićemo njihove poteze“, dodao je glasnogovornik.

Naučene lekcije, poruka je poslata

Američki vojnici i naručioci ukrcali su teret na M / V Liberti Passion tokom Vežbe Defender-Europe 20, u zajedničkoj bazi Charleston Mornall Veapons Station, Južna Karolina, 10. marta 2020. Američko ratno vazduhoplovstvo / stariji vazduhoplov Tailor Phifer

Glavni deo Defender-Europe 20 bio je postavljen za april i maj, ali američka vojska i njeni partneri nadali su se da će naučiti od razmeštanja i premeštanja američkih snaga i opreme.

Konvoj koji je isplovio s američke istočne obale krajem februara, na primer, bila je prva takva operacija od sredine 1980-ih, a novi resursi u Evropi omogućili bi vojsci da ispita svoju „brzinu kretanja“ sa zapada na istok i da procene koliko je bezbedno da se prebaci teret iz luka u mesta za stacioniranje, rekao je general vazduhoplovnih snaga Tod Volters, šef američke evropske komande, krajem februara.

Upitan o logističkim izazovima u Evropi na jednom događaju u decembru, Volters je rekao za Business Insider da je Defender-Europe 20 „već započeo, jer je korist od velike vežbe planiranje koje se odvija unapred“.

„Strateška poruka je da možemo pokazati svoju fleksibilnost i prilagodljivost za podizanje i prebacivanje velikih sila na bilo koje mesto na planeti Zemlji da bi se efikasno odvratilo … i to je neverovatno dragoceno“, dodao je tada Volters.

Čak i ako se vežba nastavlja u ograničenom obliku, te lekcije i ta poruka nisu izgubljeni, izjavio je Ben Hodges, koji je komandovao američkom vojskom Evropa pre nego što se povukao kao general poručnik 2017. godine.

Zapovjednici kopnene vojske iz NATO-a i partnerskih zemalja razgovaraju o izvršenju projekta DEFENDER-Europe 20 tokom konferencije u sjedištu američke vojske Europe u Viesbadenu, Njemačka, 6. marta 2020. Američka vojska / Spc. Stephen Perez

„Glavna korist od postignutog je manje o konvojima i više o strateškom raspoređivanju, izvlačenju opreme iz [Armijske zalihe], koordinaciji / planiranju i nekim izvršenjima podrške države domaćina“, kaže Hodges u e-poruci u utorak.

Američka komanda za saobraćaj, evropska komanda i američka vojska Evrope, kao i NATO, „sve su naučili o svemu tome na osnovu onoga što je urađeno tokom prošle godine, čak i ako ne uspeju da završe vežbu kao prvobitno“ planirano „, dodao je Hodges.

Dosad preduzete akcije šalju „snažan signal našim saveznicima i Kremlju da su SAD i dalje posvećene Evropi, odvraćanju, [i] NATO-u“, rekao je Hodges.

„Ogromna količina novca koja je uložena za ovu vežbu opipljiva je manifestacija te posvećenosti,“ dodao je Hodges, „kao i planirano razmeštanje koje je / bilo u toku.“

Ove godine objavljeno je da će Defender-Europe 20 koštati oko 340 miliona dolara, otprilike ono što je Vojska tražila u fiskalnoj 2021. godini za sprovođenje slične vežbe u Tihom okeanu, prema Defence News.

Čini se da vojska želi da nadoknadi narednu iteraciju vežbe „Odbrana-Evropa“, zahtevajući 150 miliona dolara za to, ali da je već počela da radi na Defender-u 21, što će po konceptu biti slično, ali fokusirano na razmeštanje u jugoistočnoj Evropi, „to govori mnogo „, rekao je Hodges.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti