Šta Rusi zameraju Zapadu – stereotipi koje je nametnula Amerika

Obavezno pročitajte

Amerika i Evropa koja je prati u stopu, pa čak i znatan deo  ostatka sveta, imaju pogrešnu predstavu o Rusiji. Na neki način, sve što dolazi iz Rusije ima negativan kontekst i izloženo je ruglu.  Stvari su se posebno pogoršale nakon 2014. godine i aneksije Krima, nakon čega je Rusija proglašena za neprijatelja demokratije i zapadne civilizacije. Rusi su zbog toga, napravili listu zapadnih zabluda. Zapadnjaci ih možda neće baš najbolje razumeti, ali Srbi, na pola puta između istoka i zapada, mogu da shvate makar deo ruskih frustracija.

Ovo je samo deo, spisak je ipak predugačak. Ali, krenimo redom.

 

- Advertisement -

      1.  Kada Rusi govore o SSSR-u, oni ne misle na komunizam.

       2. Rusija danas nije komunistička.  

       3.  Putin nije komunista.

 

       4.  U komunizmu nije sve bilo loše. Mnogi Rusi sa setom se sećaju vremena koje je, kako kažu, bilo iskreno i pravedno.

       5.  Rusi nisu ugnjetavali druge narode u SSSR-u. Stanjin nije bio Rus. Brežnjev nije bio Rus. Baltičke države i zapadna Ukrajina nisu želeli da budu deo sovjetske priče ali to ne znači da su ih Rusi          primoravali na to. Nisu ni svi Rusi želeli da žive pod komunistima ali nisu imali izbora. Takve su bile istorijske okolnosti.  

       6.  Postoje ozbiljni tragovi koji ukazuju da je Amerika organizovala nasilnu promenu vlasti u Kijevu. Vođe te revolucije bili su veoma problematične ličnosti, u najboljem slučaju može se reći                    kontraverzne. Američki političari ne bi se sa njima slikali u javnosti.

        7.  Nasilno osvajanje državnih zgrada u Kijevu na zapadu su nazvali demokratskom revolucijom. Ali, kada se to dogodi u provinciji, to su proruski separatizam i terorizam. Zašto su jedni demokrate,          a  drugi pobunjenici?

        8.  Hiljade civila koji su poginuli na istoku Ukrajine su Rusi. Njih nisu ubili ruski osvajači. Njihove domove ne bombarduju Rusi. To ne poriču ni zapadni mediji ali oni to predstavljaju kao da su              krivi Rusi.

 

        9. Zapad ignoriše upozorenja Rusije da neonacisti imaju ozbiljan uticaj na Ukrajinu. Oni su bili udarna snaga nasilnog preuzimanja vlasti u Kijevu. Postoje bataljoni neonacista, sa teškim oružjem.          Njihovi tenkovi nose oznake nacista iz Drugog svetskog rata. „Azov” je samo jedna takva jedinica. To nije Putinova propaganda.

        10. Zapad ne veruje Rusima. Čak ni kada pokušava da upozori taj isti Zapad da je u opasnosti, I to od onih koje Zapad vidi kao borce za slobodu jer se bore protiv Rusa. Bombaški napad na maraton u            Bostonu mogao je da bude sprečen da su Amerikanci poverovali ruskim upozorenjima.   

         11. Zapadni mediji nisu slobodni. Najbolje novinare šalju u penzije ako njihovi pilitički stavovi ne odgovaraju vlastima. To je politika po sistemu „zvali su ljudi iz Vašingtona, nisu srećni”. U              dobroj meri, slično se dešava i u Moskvi, ali  Rusija ima i medije koji nisu pod kontrolom države. U Americi nije tako. Nabrojte tri medija koji su bili protiv napada na Irak.

12. Amerikanci treba da nauče istoriju. Istorija ne seže samo deset godina unazad. Ako ne poznajete istoriju, ona će se ponavljati.

13. Ne vole svi Rusi Putina. Oni imaju razne pogrdne nadimke za njega, i zbog toga ne idu u Sibir.

14. Putin možda nije veliki ljubitelj Amerike ali on je njen veći prijatelj nego većina običnih Rusa. Ništa se neće promeniti ni posle Putina. Jenostavno, Rusi nisu naivni kao u vreme Jeljcina.

15. Kada Kisindžer kaže da su Rusi zbog toga što žive u zemlji sa najvećom granicom, paranoični, to nije tačno. Rusi poznaju istoriju i to je deo genetske memorije. Da li je NATO došao na granice                  Rusije ili je Rusija došla na granice NATO-a. Uostalom, kako je reagovala Amerika za vreme Kubanske krize, kada je malo nedostajalo da Vašington započne Treći svetski rat.

16. Zašto je prisustvo Ruskih brodova i podmornica u međunarodnim vodama blizu Amerike i Velike Britanije provokacija. Isto to rade i Vašington i London. Ali, Rusi su uvek prikazani kao                     neprijatelji.

17.  Ne nazivajte nas „Putinovom Rusijom”. Ne postoji druga Rusija.

18. Putin nikada nije izrekao ništa uvredljivo na račun Amerike. Sa druge strane redovno stižu salve uvrede.

19. Vlasti u Moskvi redovno na zapadu nazivaju režimom. To neće reći u slučaju Saudijske Arabije. To vređa Ruse.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASPOLOŽENjE U DPS-u JE KAO PUŽ KAD IZAĐE IZ KUĆICE

Nakon nekoliko tekstova našeg portala, u izbornom štabu odlazećeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, potpuno je pao moral. Stranački funkcioneri i...

Još priča na sličnu temu