ŠTA MOŽE RADNIK SA MINIMALCEM OD 40.000 MESEČNO: Kad plati račune, od čega će jesti?

Obavezno pročitajte

Minimalna zarada od 1. septembra trebalo bi da iznosi 40.000 dinara, što je i dalje manje od minimalne potrošačke korpe.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) traži da se minimalac poveća na 50.000 dinara, a generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković napominje da radnici danas žive mnogo gore i ono što se prošle godine za određeni iznos novca kupovalo u srednjim kolicima, sada staje u jednu kesu.

- Advertisement -

„Teško živimo i mi koji imamo prihode iznad proseka. Odrekli smo se izlazaka, pozorišta, onoga što je zadovoljstvo, da bismo preživeli koliko toliko„, rekao je Rajković za N1.

Ističe da zaposleni koji primaju minimalac žive na granici siromaštva. Njih je oko 400.000 u Srbiji, a 200.000 građana prima plate manje od minimalne.

Rajković kaže da je ASNS došao do proračuna da je održivo da zaposleni primaju najmanje 50.000 dinara mesečno neto, dok bi bruto to iznosilo oko 68.000.

Taj iznos bi, prema rečima Rajkovića, obezbedio „jedan elementaran život radnika i njihovih porodica“. Ipak, objašnjava da cela porodica ne može da živi sa samo 50.000.

Samo za grejanje prosečnog stana od 60 kvadrata ove zime će biti potrebno oko 100.000 dinara, što je oko 12.000 mesečno„, ukazuje Rajković.

On kaže da su fiksni mesečni troškovi nešto viši od 20.000 dinara i pita šta da jedu ljudi za preostalih 20.000 od minimalca. Posebno u situaciji neprestanog poskupljenja hrane i proizvoda koje najčešće kupujemo u prodavnicama.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu