Šta Hag krije o Ratku Mladiću

Obavezno pročitajte

Na sednici sednici Saveta bezbednosti UN razmatran je redovni šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu, na kojoj su predstavnici Ministarstva pravde Srbije ukazali i na činjenicu da se od porodice Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju.

Advokat Goran Petronijević izričit je u tome da haški Mehanizam nema pravo da krije ovakve stvari.

- Advertisement -

Hag krije izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju

„Mehanizam mora da odobri i porodici dâ uvid u pravo stanje stvari, ali može i da ih obaveže na čuvanje tajne u tom pravcu. Dakle, oni taj akt mogu da proglase poverljivim, odnosno, da im zabrane da o tome pričaju u javnosti“, naglašava Petronijević.

On dodaje da ukoliko porodica i odbrana ne mogu da dobiju takav izveštaj, njima su praktično ruke vezane, jer nemaju ni kome da se — žale.

hag,

„Od njih leka nema! Kome da ih tužiš? Jedino može da se prituže UN koji ih je i osnovao. Drugim rečima, za Tribunal nema suda, osim božjeg“, dodaje naš sagovornik.

On kaže da je dobro što je o radu ovog tela počelo da se raspravlja na pravom mestu, odnosno, u Ujedinjenim nacijama, jer je to jedini način da istina o tome kako je to telo radilo izađe na videlo.

„Sama činjenica da je počelo raspakivanje celokupnog nezakonitog i protivpravnog rada Haškog Tribunala i njegovog naslednika — Mehanizma, veoma je važno“, konstatuje Petronijević.

Podsećanja radi, pomoćnik ministra pravde Republike Srbije Čedomir Backović, koji je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti UN o radu Mehanizma, rekao je da je Tribunal u Hagu doživotne kazne zatvora izricao suprotno svom Statutu.

Dobro je što se priča o Tribunalu 

Backović je dodao i da Statut Tribunala u Hagu propisuje da Pretresno veće prilikom određivanja zatvorskih kazni treba da ima u vidu opštu praksu izricanja takvih kazni u sudovima bivše Jugoslavije.

On je naglasio i da Srbija posebno insistira da za njene državljane koji su osuđeni pred Tribunalom, važe isti uslovi za prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne zatvora. Takođe je podsetio i da većina molbi koje su državljani Srbije podneli predsedniku MMKT za prevremeno puštanje na slobodu, nakon izdržane dve trećine kazne prvi put, prošle godine nije rešena.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu