3.5 C
Belgrade
nedelja, 24 oktobra, 2021

ŠTA ĆE SAD BEZ KURCA? Premijer Austrije podneo ostavku!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je podneo „privremenu ostavku“. Umesto njega kancelar postaje dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Neobična formulacija o „privremenoj ostavci“ dolazi zbog načina političke demisije. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije je otvorilo istragu protiv Sebastijana Kurca i vrha njegove partije Narodne stranke (OVP) zbog mita i korupcije.

Dok se optužbe ne razjasne, a da bi se sprečio pad vlade i novi izbori, kancelar Kurc daje ostavku.

- Advertisement -

Kurc do daljeg ostaje šef stranke i šef parlamentarne frakcije svoje stranke.

Njegova namera je da se vrati na mesto kancelara kad se optužbe Tužilaštva protiv njega „pokažu kao neosnovane“, kako je rekao na konferenciji za medije.

„Sklanjam se s mesta da sprečim haos“, rekao je Kurc u prvoj reakciji.

- Advertisement -

Tužilaštvo zamera dosadašnjem kancelaru i još devet osoba iz njegovog kruga da su 2016. godine zloupotrebili državne fondove kako bi naručili istraživanja javnog mnenja koja bi povoljno uticala na izborne rezultate Narodne stranke (OVP).

Kurc je odstupio da bi predupredio glasanje o poverenju koje je opozicija planirala za ovaj utorak.

Prve reakcije političkih analitičara na nacionalnoj televiziji govore o tome da Kurc ostaje „kancelar iz senke“.

U prvoj reakciji Zelenih, vicekancelar Kogler nagoveštava da ta stranka neće ići na rušenje vlade. „Saradnja sa dosadašnjim ministrom Šalenbergom je uvek bila konstruktivna“ kaže Kogler.

Sutra je dogovoren susret Koglera i novog austrijskog kancelara Aleksandra Šalenberga.

Za sada se čini da su pad vlade i novi izbori izbegnuti.

Zeleni prihvataju rešenje sa Šalenbergom kao kancelarom

Kogler i Zeleni prihvataju rešenje sa Šalenbergom kao kancelarom. „To je ionako bio naš predlog, dogovoren sa predsednikom Van der Belenom. Cilj je bio garantovati stabilnost“ izjavio je vicekancelar Kogler.

Opozicioni Neosi su već izjavili da nisu zadovoljni rešenjem i da traže potpuno povlačenje Sebastijana Kurca iz politike.

Opozicija – socijaldemokrate, Neos i Slobodarska stranka – nemaju snage da u utorak u parlamentu sruše vladu. Jedino ako im se pridruže Zelen, a to za sada ne izgleda verovatno.

Opozicione stranke su rešile da sruše „sistem Kutc“ i izbrišu svaki trag Sebastijana Kurca u politici. Ono sto je neobično je da socijaldemokrate i Neosi nastupaju zajedno sa svojim najvećim neprijateljima, Slobodarskom strankom – a ona se sveti Sebastijanu Kurcu zbog Afere Ibica iz 2019.

Ovo je drugi pad Kabineta Kurca. Prvi je pao u maju 2019. zbog korupcione afere tadašnjeg koalicionog partnera Slobodarske partije.

Sadašnji šef Slobodarske partije Herbert Kikl optužuje Kurca da je „pobegao od zakona u poslanički imunitet“.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti