Šta će biti s Vagnerovim plaćenicima nakon neuspele pobune

Obavezno pročitajte

Penzionisani general američke vojske rekao je da postoji mnogo pitanja o budućnosti s kojom će se suočiti Vagnerovi borci nakon njihovog kratkotrajnog ustanka, ne isključujući mogućnost da će se neki „odvojiti“.

“Oni su nezavisni borci. Dobijali su bolje obroke. Drugačije su se odevali… Ne mislim da će ih lako asimilovati u rusku vojsku i poslati nazad tamo na front. Tako da mislim da će biti problema. Možda će se neki odvojiti. Možda će neki odlučiti da pobegnu i daji podatke Ukrajini. Ti ljudi su lojalni čoveku, Prigožinu, a ne zemlji, ne misiji. Mislim da imamo mnogo više pitanja na koja trenutno nema odgovora“, navodi za CNN Majk Lajons, general američke vojske.

- Advertisement -

Juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se borci Vagnera neće suočiti s krivičnim postupkom zbog učestvovanja u maršu prema Moskvi, rekavši da je Kremlj uvek poštovao njihova herojska dela na prvim linijama u Ukrajini.

Prigožin se seli u Belorusiju

Prigožinova pobuna se završila u subotu uveče kada je postignut dogovor o smirivanju krize koja je pretila Putinovom rukovodstvu. Prema dogovoru koji je postignut uz posredovanje Belorusije, Prigožin neće biti procesuiran za pobunu i preseliće se u Belorusiju.

Dugogodišnji beloruski vladar Aleksandar Lukašenko Prigožina lično poznaje 20 godina.

Peskov je rekao da je Putin u telefonskom razgovoru s Lukašenkom izrazio zahvalnost što je Prigožinu ponuđen azil u Belorusiji, rekavši da je taj potez sprečio krvoproliće.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

MARIJA ZAHAROVA: Zapad podstiče Albance na agresivnu srbofobiju

Privremene institucije na Kosovu nastavljaju da destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini – ograničavajući prava srpskog življa, saopštila je...

Još priča na sličnu temu