21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

ST. PROTIĆ: Kao što je poražen naš despot sa Dedinja, tako će i ovaj iz Kremlja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić izjavio je da u Srbiji postoji „putinofilija“, ali da je ona „lažna i površna“, jer je reč je o „pokušaju da se iz jedne duboke nacionalne frustracije i osećaja gubitništva, zbog svega što se dogodilo u raspadu Jugoslavije, pronađe neka uteha i neki spasilac“.

Pošto je to „servirano kao model – Putin je bio na našoj strani, a Zapad nas je bombardovao i hoće da nam uzme Kosovo – došlo je do uprošćene simetrije koja je plasirana narodu“, rekao je Protić u intervjuu za nedeljnik „Vreme“.

- Advertisement -

U pogledu istorijskih srpsko-ruskih odnosa, Protić tvrdi da, kao i u životu, tako ni u istoriji ništa nije crno-belo.

On podseća da je Carska Rusija bila glavna podrška nacionalnom pokretu u Srbiji u prvoj polovini 19. veka, a da se slom Prvog srpskog ustanka može pripisati izostanku intervencije ruske flote na Dunavu.

Kasnije je, kako kaže, Srbija, u Krimskom ratu, stala na stranu Francuske, a protiv Rusije.

- Advertisement -

Protić poredi ruskog predsednika Vladimira Putina sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem nazivajući ga „velikim Miloševićem“.

„Kao što je onaj naš despot sa Dedinja doživeo poraz na svakom polju – vojnom, političkom, nacionalnom i unazadio ovu zemlju za ko zna koliko decenija – tako će i ovaj iz Kremlja“, ocenio je Protić.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti