8 C
Belgrade
sreda, 1 decembra, 2021

SRUŠENA I POSLEDNJA OAZA SLOBODE: Švedska uvodi kovid propusnice za događaje sa više od sto ljudi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Švedska uvodi digitalnu potvrdu za antikovid vakcinaciju za javna okupljanja i događaje sa više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, saopštile su danas vlasti te zemlje.

Taj potez usledio je posle sličnih koraka drugih zemalja EU uz nedavni skok slučajeva zaraze korona virusom u Evropi.

„Ovo su teške vesti da se saopšte, svi želimo da pandemija bude završena”, rekla je ministarka za socijalna pitanja Lena Halengren i dodala da će potvrda početi da se primenjuje od 1. decembra.

- Advertisement -

Švedska se ranije razlikovala od drugih evropskih zemalja po svom relativno neintruzivnom odgovoru na pandemiju.

Ministarka kulture Amanda Lind rekla je da neće biti obavezno pokazivanje potvrde o vakcinaciji ali oni koji ne mogu da je pokažu će morati da slede određene restrikcije. O restrikcijama će odlučivati organizatori događaja.

Uvođenje ove mere se smatra neophodnim da se ne bi preopteretio zdravstveni sistem, rekla je druga zvaničnica, javlja Beta.

- Advertisement -

Potvrda o vakcinaciji za sada neće biti potrebna u restoranima.

Švedska nije imala lokdaun niti je zatvorila prodavnice za vreme pandemije i umesto toga se oslonila na osećaj građanske dužnosti za kontrolisanje infekcija. Vlasti su stavile naglasak na pojedinačnu odgovornost umesto vladinih zdravstvenih mera.

Zemlja je zvanično zabeležila 15.107 umrlih od koronavirusa, od kojih 13 danas. Prema zvaničnim podacima 85,3 odsto populacije starije od 16 godina je dobilo prvu dozu vakcine, a 81,7 odsto ima dve doze.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti