AMERIKA OTPISUJE ALABANCE: Srušen zakon OVK, padaju maske

Obavezno pročitajte

OVK i rušenje mita

Zakon o vrednosti borbe OVK nije izglasan u skupštini Kosova zbog nedostatka kvoruma, a ostaje nedoumica da li će biti uopšte i donet ili će biti predložen modifikovan nacrt. Činjenica je da su Amerika i EU bile protiv predloženog teksta što je uticalo i da se „istopi“ kvorum za zakon o „herojskoj borbi“ OVK terorista.

- Advertisement -

Demo Beriša, politički analitičar, podseća da je parlamentarna većina u startu imala nesloge oko toga kako ovaj zakon treba da izgleda. On kaže da su poslanici DSK predložili da se članovi zakona o vrednosti borbe OVK, koji se tumače kao ugrožavanje slobode mišljenja i govora, izmene do 14. avgusta za kada je zakazano novo glasanje.

„Uopšte nije bilo potrebe da se ovaj zakon da u skupštinsku raspravu jer je to veliki korak unazad i verovatno su pojedinci postali toga svesni i zato i nije bilo kvoruma. Moguće je da čak taj zakon i ne prođe,“ veruje Beriša.

Zapad srušio zakon o OVK

Pojavili su se glasovi na Kosovu koji kažu da je OVK nastala iz naroda i da niko ne ugrožava niti osporava njen učinak, pa u tom smislu poseban zakon o tome i nije potreban. Beriša ističe da je negativna reakcija iz međunarodne zajednice ovoga puta bila udružena i da i to može da utiče na sudbinu ovog zakona.

„Postoji mogućnost da propis bude modifikovan jer je očito da su predlagači ušli nespremni sa ovim tekstom zakona jer mnogi imaju primedbe na sadržaj i na samu potrebu da se tako nešto donese,“ kaže on.

Ostaće samo kozmetika?

On podseća da u krivičnom zakoniku Kosova već postoje odredbe koje se nalaze i u ovom Zakonu, pa bi u tom smislu te odredbe mogle biti izbačene, a da se propis usvoji samo u kontekstu istorije, dakle, da bude samo kozmetički.

Jelena Vukoičić, analitičar, ne veruje da je moguće da zakon u ovom obliku prođe i uverena je da se o njemu neće ni glasati.

„Ovako kako je napisan on ne može da bude održiv dugoročno, jer koliko god da su vodeće države EU pristrasne kada je u pitanju Priština svesni su da bi ovaj zakon pao na prvoj tužbi pred Međunarodnim sudom u Hagu. Ja na ovo gledam kao na još jednu vrstu pritiska na Beograd zbog pregovora. Jer, Prištini je u cilju da se pregovori što više rastegnu do završetka izbora u Americi,“ kaže naša sagovornica.

Ona, takođe, veruje da je moguće da se sadašnji zakon modifikuje ali samo tako da dokument bude prihvatljiv za zapadni svet.

Sporni član 2

„Ali, onda ne znam šta će im ostati od ovog predloga? Njihov je cilj da provociraju i da se iživljavaju nad Srbima koji ne bi ništa smeli da kažu protiv OVK. Tek ukoliko oni usvoje neku varijantu zakona, moći ćemo da vidimo kako se on primenjuje na terenu,“ ističe ona.   

Najsporniji je član 2 ovog zakona po kome je „obaveza građana da štite vrednosti OVK“. Poslanici DSK su se složili da ovaj član treba da se preoblikuje, a to je upravo deo koji najviše para oči međunarodnoj zajednic

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu