SRPSKI VIRUSOLOG UZ NAROD: Vakcina nema smisla, mi se ne vakcinišemo svake godine protiv gripa!

Obavezno pročitajte

Koronavirus nije respiratorni, već sistemski virus koji se putem krvi širi po celom organizmu. Maska nije potpuna zaštita, ali sprečava da pojedinac koji je nosi udahne 95 odsto kapljica virusa. Koliko će teška klinička slika pacijenta biti, najviše zavisi od količine virusa koji je osoba unela u organizam, smatraju stručnjaci.

Apeli nadležnih da svako ko je inficiran ili ima simptome ostane kod kuće u samoizolaciji, su sa razlogom, jer kako virusolog Milenko Šekler objašnjava, pričanjem, kašljanjem ili kijanjem emituje se najveća količina, a time je i veća mogućnost zaražavanja.

„Onaj ko kašlje izbaci stotinu hiljada virusa, a onaj ko je inficiran i ko sedi on to ne bi mogao da izbaci za šest sati. Samo jedno nakašljavanje je podizanje virusa drastično, a ko kine – pričamo o milionima. U tu prostoriju, gde je neko kinuo, onako ljudski što bi se reklo, bez zaštite, bez maske, bez ičega, verovatnoća da će se neko zaraziti ko uđe u prostoriju sat vremena nakon toga, koliko otprilike te čestice lebde, verovatnoća je skoro 1/1 da će se zaraziti“, rekao je Šekler.

- Advertisement -
VIRUS,

Krizni štab ne prestaje da apeluje na nošenje maske. Svuda i u svakoj prilici.

A šta maska može i ne može?

„Maska ne može da vas zaštiti da sve čestice ne prođu kroz nju, jer je on mnogo manji od njene teksture, ali može da 95 odsto kapljica zaustavi na svojoj površini da ih ne udahnete, a kapljice imaju najviše virusa. Maska vam omogućava da u dužem vremenskom periodu primate manju količinu virusa, nego što vam je potrebno da se zarazite“, objasnio je Šekler.

Što manje čestica virusa osoba primi, manja je šansa da se razboli. Isto tako ukoliko osoba više puta primi manju dozu virusa, organizam stiče imunitet i priprema se za eventualnu veću dozu.

„Vaš organizam će već da stekne neko iskustvo i kaže čekaj ovo se stalno dešava, svaki dan me napadaju ovih 50ak komada da se ja ipak spremim, možda će neki sledeći dan da ih bude pet hiljada. I onda organizam postaje otporniji i neće se zaraziti na veće količine“, kaže Šekler.

Šekler je mišljenja da vakcina neće trajno rešiti problem, već je mnogo realnije da će Korona prožeti celokupnu populaciju i postati uobičajen.

„Ovo je prehrabro što kažem, znam. Ljudi se razboljevaju, leče se, umiru, ali prosta stvar kada prokuži celu populaciju onda se gubi smisao vakcinacije, jer će on svake godine da se javlja kao grip. A mi se ne vakcinišemo svake god protiv gripa, što je suludo nego se vakcinišu samo rizične grupe“, dodaje.

Dok u Srbiji broj obolelih svakodnevno raste, a obaraju se crni rekordi, mediji najvaljuju da bi Vlada za dva dana mogla da usvoji mere koje je krizni štab preporučio dve nedelje ranije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu