UMESTO STARLETA I KRIMINALACA: Srpski studenti dokazali da su najpametniji na svetu

Obavezno pročitajte

Svedoci smo da se u Srbiji trenutno promovišu šund i kič, na naslovnicama stalno osvanjuju starlete, kriminalci, političari ali o ovim ljudima gotovo niko da ne priča. Ovo je ono čime Srbija treba da se ponosi. Ovo je prava budućnost Srbije, a ne kojekakve političke kampanje. Oni treba da su uzori našoj omladini, a ne gore pomenuti.

Studenti FON-a osvojili su prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja „Global Circular Challenge 2021“ u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu idustriju.

Takmičenje je održano onlajn u periodu od 20. januara do 13. marta 2021. godine, a studenti Case Study Club-a FON-a su tokom takmičenja pobedili renomirane svetske univerzitete i škole kao što su: Univerzitet Stenford, Univerzitet tahnologije Masačusets, Univerzitet Kolambija, Univerzitet Oksford, Londonska škola ekonomije i političkih nauka.

Tim iz Srbije činili su: Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović, pod mentrostvom prof. Vesne Damnjanović, prof.  Nataše Petrović i Stefana Conića.Organizator takmičenja bila je Londonska škola ekonomije i političkih nauka  koja je lansirala izazov za takmičenje „Fashion can do better“ 20. januara 2021. godine i pozvala liderske univerzitete iz celog sveta da se pridruže pronalaženju poslovno-inovativnog rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije u teksilnoj industriji.

- Advertisement -

Ideja je bila da se tokom osam nedelja rada mladi iz različitih delova sveta upoznaju sa konceptom cirkularne ekonomije uz primenu Design Thinking metodologije.

Takmičenje je trajalo osam nedelja i svake nedelje se rešavao po jedan zadatak. Nakon dva meseca rada, 13. marta 2021. godine održano je finale gde su svi timovi prezentovali svoje konačno rešenje na osnovu prethodnog rada i iskustva.

U finalu su studenti FON-a pobedili: dva tima sa Univerziteta Kolambija, Univerzitet Erasmus Roterdam, École des Ponts, Florida Stejt univerzitet, kao i dva tima sa Univerziteta tahnologije Masačusets.

Stručni žiri koji su činili najvažniji ljudi iz akademije i biznisa doneo je jednoglasnu odluku koja je donela pobedu studentima FON-a, što govori o vrhunskom rezultatu.

Global Circular Challenge 2021 je ove godine kao zadatak postavio kreiranje inovativnog i održivog rešenja u cilju smanjenja štetnih uticaja modne industrije. Rešenje tima studenata FON-a obuhvatilo je proces cirkularne ekonomije i dokazalo da je prosperitet u industriji mode moguć kroz održivost.

Tim je pronašao način da delove algi koristi za kreiranje prirodnih boja, koje bi zamenile sintetičke. Kao pilot tržište za svoje rešenje, tim je došao do zaključka da je Velika Britanija, zbog broja kompanije koje proizvode alge i broja sagorevačnica, najpogodnija za prvu fazu implementacije.

Integracijom multidisciplinarnog znanja, različitih perspektiva i temeljnih istraživanja, studenti FON-a su našli način da jednog od najvećih zagađivača, ugljen-dioksid, iskoriste i naprave nešto dobro za svet, smanjujući štetne uticaje mode. Kreirali su originalan poslovni model, marketing strategiju i finansijske efekte rešenja.

SourceRTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu