SRPSKI PSIHOLOG PROGOVORIO O DANILU VUČIĆU: Može da ide gde hoće, ali se zapravo zamenjuje teza

Obavezno pročitajte

Psiholog Žarko Trebješanin ocenio je u Novom danu da se kod nas promoviše netolerancija kao jedna od glavnih osobina političara na vlasti, i da to traje još od uvođenja parlamentarnog sistema u našoj zemlji. „Tu se vidi bahatost ove vlasti, ali ne i samo ove. Tu se vuče koren iz devedesetih, kada su se (vlasti) osećali kao apsolutni gospodari. A to nije primereno razvijenom i civilizovanom društvu“, istakao je Trebješanin.

On je govoreći o Danilu, sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao proslavi u Republici Srpskoj, naveo da se u u javnosti oko njega povela ostrašćena rasprava.

„Objektivno, kada pogledate, svako može da ode na proslavu. Ali, kada kažete da se napada vaše dete, ljude to pogađa. Svako štiti svoje dete, ali je to „dete“ za nekoga odrastao čovek. I zaista može da ide gde hoće, ali time se zapravo zamenjuje teza. Niko pametan ne bi osporavao to da Danilo može da ode kao i svako drugi, ali ako ne ide kao svako drugi, već kao štićeno lice i sa delegacijom, onda to mora da se zna. I tu nema mesta nikakvoj ostrašćenoj raspravi, ako neko potegne to pitanje, zašto bi to bilo uopšte protiv Danila ili protiv  (Aleksandra) Vučića. Potrebno je mnogo više razuma i racionalnosti u našim raspravama. Nažalost, ovde dominiraju emocije“, kazao je Trebješanin.

Dodaje da je netrpeljivost opšteprisutna.

„Naš problem je netolerancija, koja se vidi već od početka, a to je da niste u stanju da saslušate nekoga ko drugačije misli… Ovde kada razgovaraju politički protivnici, kao da razgovaraju sa neprijateljem, stalno mu lovite greške. Slušate ga do nekog trenutka dok ne spomene neku reč za koju se uhvatite i onda krenete u napad. Takođe, ovde dok neko izlaže svoje mišljenje, neko drugi ga ometa. Nešto brunda, mumla, samo ovaj da ne može da kaže. Pa na šta to liči“, pita se Trebješanin.

Podseća da je osnova za rešavanje društvenog ili javnog problema – razumevanje, i pita se kako se poslanici razumeju ako non stop prekidaju jedni druge u izlaganjima.„Tu se vidi bahatost ove vlasti, ali ne i samo ove. Tu se vuče koren iz devedesetih, kakda su se osećali kao apsolutni gospodari. A to nije primereno razvijenom i civilizovanom društvu“, naglašava Trebješanin.

Ukazuje da kod nas ne samo što je dopuštena netolerancija, već se promoviše kao način vladanja i postupanja.

„To je ono što oni kažu: ‘Kada vi budete na vlasti, radište šta god hoćete. Pa nije stvar u tome. Vlast se ne osvaja zbog toga. Da možete da budete bahati, da radite šta želite. Ne, vlast se osvaja da bi se radilo u interesu građana. Ovde se ne shvata da su političari u servisu građana i da moraju da rade u njihovom interesu“, naglašava Trebješanin.

Govoreći o ovoj vlasti, kaže da pokušava da dokaže da su uvek u pravo, apsolutno i svuda.

„Ne mogu da dopuste nekada da kažu: ‘Dobro, ovo je bolje rešenje’. Jedino kada popuste je pred nekim pritiskom. To nije dobro. Znači da samo sila pomaže. Na jednu silu odgovarate drugom silom. Neophodno je da se ovde izgradi politička kultura“, smatra gost N1.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu