14.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

SRPSKI LEKAR: Razaranje organa dezinfomracija, vest da umiru mladi je paušalna

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vesti, smrt mladi i korona virus

Na početku predavanja o patološkim promenama kod preminulih od Kovida 19 rečeno je da se ono zasniva na 17 slučajeva koji su klinički visoko suspektni na virus. To znači da je klinička slika tih pacijenata pre smrti imala obeležja virusa korona, ali da ni kod jednog nije definitivno potvrđeno da su umrli od tog virusa.

- Advertisement -

To je kao najvažnije istakao prof. dr Slobodan Savić iz Insituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu komentarišući navode da se u Srbiji obavilo 17 obdukcija preminulih od Kovida 19, kojima su organi „razoreni“ i od kojih su većina mladi. Te tvrdnje, koje su uznemirile građane Srbije, zasnovane su na onlajn predavanju Medicinskog fakulteta od 11. maja.

Istina o obdukcijama

Prema Savićevim saznanjima, ispostavilo se da ni u jednom od 17 slučajeva uzrok smrti nije virus korona. Na predavanju su analizirana tri, u kojima su obdukovani pacijenti imali 47, 52 i 72 godine u trenutku smrti. Tokom čitavog predavanja samo je pomenuto da je bilo i mnogo slučajeva sa mladima, ali ne i bar približno koliko ih je, niti koliko godina su imali.

„Vest da mladi umiru je potpuno paušalna, jer profesorka u predavanju nije rekla, na primer, da je od 17 umrlih bilo njih 15 mlađih od 30 godina. Ja bih to prihvatio. ’Bilo je i mladih‘ nije upotrebljiv podatak za javnost, koja je time bila uznemirena“, istakao je Savić za Sputnjik.

- Advertisement -

On je dodao da nisu tačni ni navodi da su obdukovani pacijenti bili potpuno zdravi, jer je kod dva analizirana slučaja registovano još oboljenja uz ono glavno.

vesti,

© FOTO : SPUTNJIKU USTUPIO SLOBODAN SAVIĆProf. dr Slobodan Savić, Institut za sudsku medicinu

„Razaranje“ organa – dezinformacija

Navode da su svi organi uništeni do neprepoznatljivosti Savić eklatantno negira, potkrepljujući to objašnjenjem da se u predavanju ne govori o izgledu organa koji se primećuje golim okom, već o mikroskopskim nalazima pluća, srca, bubrega i jetri. On ne može ni da se složi s tvrdnjom da organi ne mogu da se oporave od posledica iznetih na predavanju.

„Ja 37 godina radim sudsku medicinu. Svako teže zapaljenje pluća, bilo virusno ili, naročito, bakterijsko, može dovesti do toga da kroz mikroskop posmatrate mikroskopsku pločicu i ne znate o čemu se radi, ako ne znate iz kog organa je uzeto. Ovde se jasno vidi da je u pitanju pločica koja je uzeta iz pluća“, objašnjava Savić.

Korona ne napreduje brzo

On ne može da negira navode da je jedan pacijent preminuo i za manje od 24 sata, jer nema uvid u medicinsku dokumentaciju tih slučajeva, ali tvrdi da klinički tok Kovida 19 ne može da bude toliko brz od prvog simptoma do smrti. Ipak, takav utisak može da se stekne iz drugih razloga:

„Znam čoveka koji je pet dana imao visoku temperaturu, a nije posetio lekara. Kada se šestog ili sedmog dana klinička slika razvila i patološke promene na plućima napredovale do veoma teškog stepena on je došao u bolnicu u takvom stanju da je od prijema do smrti prošlo manje od 24 sata. U tom slučaju, čitav klinički tok je trajao sedam dana, a samo deo, kraći od 24 sata, pred očima lekara“, napomenuo je Savić.

Savić je podsetio da je, po preporuci SZO, postignut dogovor da se u Srbiji obdukcije ne rade na osobama za koje je potvrđeno da su preminule od Kovida 19, kao i na to da te obdukcije treba da se rade isključivo u specijalno opremljenim salama, koje naša zemlja nema.

Obavljanje obdukcija na preminulima od Kovida 19 negirali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Medicinski fakultet u Beogradu i Institut za patologiju tog fakulteta.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti