Srpska napredna stranka pored salaša kupila i tržni centar!

Obavezno pročitajte

Srpska napredna stranka u svom vlasništvu ima višemilionski vredne nekretnine. Na tom spisku su, kako je otkrio CINS, pored salaša kod Palića čak i lokali u tržnim centrima i to u Starom Merkatoru na Novom Beogradu i u Srpskoj Crnji. Zašto su ovi lokali potrebni jednoj političkoj stranci nije poznato, ali su joj po svoj prilici veoma primamljivi.

Kako je otkrio CINS, Srpska napredna stranka je u blizini Palića kupila salaš na kome se održavaju između ostalog treninzi i edukacija SNS omladine. Plaćen je oko sedam miliona dinara.

Kako navode dalje, nedugo nakon salaša kod Palića , u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Njega su prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara.

- Advertisement -
Foto: Goran Srdanov/Ilustracija

“U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme, Saše Stojkovića, koji kaže da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Vučićem. DRI je kupovinu navela u revizorskom izveštaju za 2019. godinu, ali je odbila da CINS-u dostavi podatke iz kupoprodajnog ugovora. Kako su nam rekli, reč je o poslovnoj tajni”, piše u tekstu CINS.

Još jednu nekretninu SNS ima kod granice, ovog puta srpsko-rumunske. “U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra. Prema podacima sa katastra nepokretnosti objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta. Međutim, osim šestosobnog lokala u kom je smešten Opštinski odbor stranke, SNS nije vlasnik ostalih lokala u tržnom centru. U jednom od njih nalazi se kafić. Vlasnik Aleksandar Zukić kaže da je SNS kupio lokal pre dve godine”, navodi CINS.

Foto: Cins

Novinar CINS Stefan Marković, koji je radio na ovom istraživanju, za portal Nova.rs kaže da je inicijalna kapisla bila uvećanje vrednosti imovine, koju je SNS prijavljivala u svojim godišnjim finansijskim izveštajima.

“Mi smo to zaista puno istraživali. Videli smo iz njihovih godišnjih finansijskih izveštaja da im je dosta uvećana vrednost nekretnina. Zatim smo našli na katastru da su kupili nekretnine u Srpskoj Crnji i da imaju prostorije na Paliću, gde se ustvari nalazi taj salaš o kojem smo pisali. Videli smo praktično na Gugl mapi da se na lokaciji u Crnji nalazi tržni centar i otišli smo da vidimo kako to izgleda. To što smo tamo ustanovili jeste prilično zbunjujuće. SNS je vlasnik zgrade u kojoj se nalazi tržni centar, poljane koja se nalazi iza i jednog sestosobnog objekta. Međutim, nije vlasnik ostalih lokala. To bi moglo da se objasni na sledeći način: investitor je vlasnik zgrade i jednog stana u njemu, dok su ostali stanovi u vlasništvu onih koji su ih kupili”, objašnjava Marković.

Ubrzo su otkrili i da je SNS kupila još nekretnina u Starom Merkatoru na Novom Beogradu, gde im se inače nalazi sedište stranke.

“Kad je reč o Starom Merkatoru, znali smo da SNS tamo ima prostorije u kojima im je centrala. Njihova površina je 500 metara kvadratnih. Međutim, uočili smo da im je i na toj lokaciji uvećana imovina, a nismo mogli da utvrdimo gde su nekretnine vrednosti još 43 miliona dinara iz godišnjeg finansijskog izveštaja. Saznali smo da su kupili još dva lokala površine 418 i 268 kvadrata. Poslali smo zahtev DRI da vidimo kupoprodajne ugovore, gde su i sa kim sklopljeni, ali nam nisu odgovorili na ovaj zahtev. U stvari rekli su da se odavanje takvih informacija kosi sa njihovim pravilnikom i da je to odavanje poslovne tajne”, kaže Marković i nastavlja:

Foto: Cins

“Vratili smo se na sam početak i počeli da pretražujemo stare oglase. Tako smo našli oglas gde je u ponudi bio lokal od 418 kvadrata, došli smo do bivšeg vlasnika i on nam je potvrdio da je reč o lokalu koji je kupila SNS. I to, mogu da kažem, po prilično dobroj ceni od oko 370.000 evra, dakle, za manje od 1.000 evra po metru kvadratnom”, navodi Marković.

U Starom Merkatoru SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke. Taj novac su iskoristili za izbornu kampanju.

CINS je i ranije pisao o prostorijama Srpske napredne stranke na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke. Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra. SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali kako je CINS saznao vrednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj, piše CINS.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu