12.8 C
Belgrade
subota, 27 novembra, 2021

Srpska napredna stranka pored salaša kupila i tržni centar!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srpska napredna stranka u svom vlasništvu ima višemilionski vredne nekretnine. Na tom spisku su, kako je otkrio CINS, pored salaša kod Palića čak i lokali u tržnim centrima i to u Starom Merkatoru na Novom Beogradu i u Srpskoj Crnji. Zašto su ovi lokali potrebni jednoj političkoj stranci nije poznato, ali su joj po svoj prilici veoma primamljivi.

Kako je otkrio CINS, Srpska napredna stranka je u blizini Palića kupila salaš na kome se održavaju između ostalog treninzi i edukacija SNS omladine. Plaćen je oko sedam miliona dinara.

Kako navode dalje, nedugo nakon salaša kod Palića , u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Njega su prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara.

Foto: Goran Srdanov/Ilustracija
- Advertisement -

“U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme, Saše Stojkovića, koji kaže da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Vučićem. DRI je kupovinu navela u revizorskom izveštaju za 2019. godinu, ali je odbila da CINS-u dostavi podatke iz kupoprodajnog ugovora. Kako su nam rekli, reč je o poslovnoj tajni”, piše u tekstu CINS.

Još jednu nekretninu SNS ima kod granice, ovog puta srpsko-rumunske. “U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra. Prema podacima sa katastra nepokretnosti objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta. Međutim, osim šestosobnog lokala u kom je smešten Opštinski odbor stranke, SNS nije vlasnik ostalih lokala u tržnom centru. U jednom od njih nalazi se kafić. Vlasnik Aleksandar Zukić kaže da je SNS kupio lokal pre dve godine”, navodi CINS.

Foto: Cins

Novinar CINS Stefan Marković, koji je radio na ovom istraživanju, za portal Nova.rs kaže da je inicijalna kapisla bila uvećanje vrednosti imovine, koju je SNS prijavljivala u svojim godišnjim finansijskim izveštajima.

- Advertisement -

“Mi smo to zaista puno istraživali. Videli smo iz njihovih godišnjih finansijskih izveštaja da im je dosta uvećana vrednost nekretnina. Zatim smo našli na katastru da su kupili nekretnine u Srpskoj Crnji i da imaju prostorije na Paliću, gde se ustvari nalazi taj salaš o kojem smo pisali. Videli smo praktično na Gugl mapi da se na lokaciji u Crnji nalazi tržni centar i otišli smo da vidimo kako to izgleda. To što smo tamo ustanovili jeste prilično zbunjujuće. SNS je vlasnik zgrade u kojoj se nalazi tržni centar, poljane koja se nalazi iza i jednog sestosobnog objekta. Međutim, nije vlasnik ostalih lokala. To bi moglo da se objasni na sledeći način: investitor je vlasnik zgrade i jednog stana u njemu, dok su ostali stanovi u vlasništvu onih koji su ih kupili”, objašnjava Marković.

Ubrzo su otkrili i da je SNS kupila još nekretnina u Starom Merkatoru na Novom Beogradu, gde im se inače nalazi sedište stranke.

“Kad je reč o Starom Merkatoru, znali smo da SNS tamo ima prostorije u kojima im je centrala. Njihova površina je 500 metara kvadratnih. Međutim, uočili smo da im je i na toj lokaciji uvećana imovina, a nismo mogli da utvrdimo gde su nekretnine vrednosti još 43 miliona dinara iz godišnjeg finansijskog izveštaja. Saznali smo da su kupili još dva lokala površine 418 i 268 kvadrata. Poslali smo zahtev DRI da vidimo kupoprodajne ugovore, gde su i sa kim sklopljeni, ali nam nisu odgovorili na ovaj zahtev. U stvari rekli su da se odavanje takvih informacija kosi sa njihovim pravilnikom i da je to odavanje poslovne tajne”, kaže Marković i nastavlja:

Foto: Cins

“Vratili smo se na sam početak i počeli da pretražujemo stare oglase. Tako smo našli oglas gde je u ponudi bio lokal od 418 kvadrata, došli smo do bivšeg vlasnika i on nam je potvrdio da je reč o lokalu koji je kupila SNS. I to, mogu da kažem, po prilično dobroj ceni od oko 370.000 evra, dakle, za manje od 1.000 evra po metru kvadratnom”, navodi Marković.

U Starom Merkatoru SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke. Taj novac su iskoristili za izbornu kampanju.

CINS je i ranije pisao o prostorijama Srpske napredne stranke na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke. Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra. SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali kako je CINS saznao vrednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj, piše CINS.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti