16.3 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

DRAGANA TRIFKOVIĆ: Srpska lista glasala u Skupštini za slanje pripadnika tzv. Kosova u NATO misiju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije, uzela je učešće u radu okruglog stola i tom prilikom je istakla:

Pre svega bih želela da se zahvalim Regnumu na organizaciji okruglog stola koja se tiče najvažnijeg srpskog nacionalnog pitanja.

Reći ću nešto o vojno-bezbednosnoj situaciji u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Advertisement -

Agresija na Srbiju 1999. godine je okončana potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, a dan kasnije je usvojena Rezolucija 1244 u Savetu bezbednosti UN.

Dogovoreno je da se srpske vojno-bezbednosne snage povuku sa teritorije autonomne pokrajine KiM i da kontrolu nad teritorijom preuzmu civilne i vojne međunarodne snage pod pokroviteljstvom UN i uz učešće NATO.

Rezolucijom 1244 je potvrđeno da će se poštovati teritorijani integritet i suverenitet SR Jugoslavije, odnosno Srbije koja je pravni naslednik. Međunarodne snage su preuzele obavezu demilitarizacije terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, kao i stvaranje uslova za povratak svih prognanih lica sa teritorije Kosova i Metohije.

Prema Rezoluciji 1244, garantuje se povratak određenog broja srpskog policijskog i vojnog osoblja do 1000 za tačno određene namere.

- Advertisement -

Ono što je važno da napomenemo, to je da međunarodne snage nisu ispunile obavezu da obezbede uslove za normalan život svih građana na teritoriji Kosova i Metohije do dana današnjeg i da je na teritoriji Kosova i Metohije izvršen pogrom nad srpskim stanovništvom kao i uništenje imovine, za vreme mandata međunarodnih snaga. Od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju 1999. godine, prognanao je preko 250 hiljada Srba koji još uvek žive kao interno raseljena i prognana lica.

KOSOVA

Takođe srpske vlasti nakon 2008. godine i odlaska Demokratske stranke Srbije u opoziciju, nisu pokretale pitanje povratka srpske vojske i policije na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

2010. godine je doneta odluka na nivou UN da se EU uključi kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, radi rešavanja tehničkih pitanja bez dovođenja u pitanje statusa Kosova.

Problem je što su tehnički pregovori doveli do određenih sporazuma koji su u sukobu sa Ustavom Republike Srbije i međunarodnim pravom.

Ovo se naročito odnosi na Briselski sporazum iz 2013. godine koji je doveo do konačne demontaže institucija države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, kada je postavljena granica između Kosova i ostatka Srbije, kada je postojeći pravosudni sistem integrisan u sistem nezavisnog Kosova i kada su pripadnici srpske civilne zaštite primorani da se integrišu u kosovsku policiju, a Srbi na Kosovu i Metohiji prisiljeni da glasaju na nelegalnim izborima koje je raspisalo nezavisno Kosovo .

Prebacivanjem pregovora o Kosovu i Metohiji u Brisel, a zatim i u Belu kuću, zapadne zemlje žele da dođu do konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju zaobilaznim putem van pravno-zakonskih okvira i na štetu teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Umesto demilitarizacije OVK ova teroristička organizacija je transformisana u vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244, što predstavlja veliki bezbednosni rizik za Srbiju i region Balkana.

Srpska lista koja učestvuje u radu nelegalnih prištinskih institucija uz podršku državnog rukovodstva Srbije, ušla je u Vladu ratnog zločinca Haradinaja, pod obrazloženjem da želi da spreči formiranje vojske KiM. Međutim 2018. godine je kosovska vlada formirala vojsku Kosova, a Srpska lista nije izašla iz vlasti.

Na sednici Saveta bezbednosti UN, ruska delegacija je više puta insistirala na tome da je formiranje vojske Kosova nelegalan i bezbednosno rizičan potez, dok srpska delegacija nije spominjala ovaj problem.

U prilog tome govori i činjenica da je Srpska lista glasala u Skupštini Kosova za slanje pripadnika takozvane vojske Kosova u NATO mirovnu misiju u sastavu američkih trupa, što ne bi učinila bez odobrenja državnog rukovodstva Srbije.

Ovakvi potezi idu u prilog zaokruživanju kosovske nezavisnosti i uvođenju Kosova u NATO što je neskriveni cilj prištinskih vlasti. Izveštaji o situaciji na Kosovu i Metohiji govore o kontinuiranim napadima na srpsko stanovništvo, srpske kuće, manastire i groblja, koji ne prestaju.

Gde je rešenje?

Srbija treba da prekine odmah učešće u Briselskim pregovorima zbog nepoštovanja već postignutih dogovora albanske strane i da insistira na povratku svih pregovora o Kosovu i Metohiju u UN.

Srbija treba da zatraži direktnu diplomatsku podršku Ruske Federacije.

Srbija treba da pokrene inicijativu za povratak preko 250 hiljada prognanih Srba na teritoriju Kosova i Metohije.

Srbija treba da insistira na ukidanju nelegalne vojske Kosova i povratku srpskog vojno-policijskog osoblja na teritoriju Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244.

I konačno, Srbija treba da insistira na punopravnom poštovanju važeće Rezolucije 1244, koja je garant očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

U prilog tvrdnjama da se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nije promenila, govori fotografija na kojoj su mapirani napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji u toku prethodne godine (autora Dušana Dačića) .

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti