15.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

Srndać se zaglavio u ogradi, raskomadan na imanju Galensove vlasnice

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kako za 021.rs kaže Gojko Savić, iz lovačkog udruženja “Gornji Srem”, oni su pronašli srndaća u nedelju, 1. novembra, prilikom redovnog lova na fazane.  

Zatekli smo tog srndaća na samoj granici Lovačkog udruženja ‘Gornji Srem’ kom pripadaju Sremski Karlovci, Petrovaradin, Ledinci, Kamenica i Bukovac i Lovačkog društva ‘Beočin’ kom, između ostalog, pripada Rakovac“, navodi Savić.  

Objašnjava da su mrtvu životinju zatekli “polupojedenu”, telo je bilo sa jedne, a vrat i glava sa druge strane ograde. 

- Advertisement -

Pretpostavljam da je srndać pokušao da pobegne. Moguće je da su ga jurili neki predatori, šakali, lisice ili kerovi lutalice. Nismo videli nigde prostrelnu ranu. Kako je tačno stradao ne znamo. Možda je udarao u ogradu u pokušaju da pobegne, pa su ga stigli predatori. Možda je i upucan u zadnji deo tela koji je pojeden, pa mi nismo mogli da vidimo prostrelnu ranu“, kaže Savić i dodaje da je jedno sigurno – da nema ograde, srndać bi uspeo da utekne predatorima i još uvek bi bio živ.

srndać,

Na uticaj ograđivanja dela nacionalnog parka na životinski svet već mesecima unazad upozorava Pokret “Odbranimo šume Fruške gore”.  

Mi smo još pre nekoli meseci upozoravali da će ograđivanje ovako velike površine ugroziti slobodno kretanje životinja. Ljudi su svakako onemogućeni da prolaze zbog blokiranja puteva, ali vidimo da i životinje imaju isti problem. Nije normalno da postoji ovako masivna ograda u nacionalnom parku. To ugrožava migracije životinja i predeonu lepotu“, kaže za 021.rs Dragana Arsić iz ovog Pokreta. 

- Advertisement -

U inspekcijskoj prijavi Pokret OŠFG traži da se ispita i utvrdi odgovornost upravljača Javnog preduezća “Nacionalni park Fruška gora” i fizičkog lica Sanje Petrić, koja je vlasnica ograđenih parcela na brdu kesten.  

Kako Arsić navodi za 021.rs, nadaju se brzoj reakciji inspekcije u okviru njihove nadležnosti. 

“Ne znam kako je taj srndać tamo dospeo, ali je svakako pitanje nečije neodgovornosti. Očekujemo da inspektor utvrdi odgovornost i da to bude sankcionisano određenim merama, jer je u pitanju vrsta divljači na koju je zabranjen lov”, zaključuje Arsić.  

Vidikovac Kesten, kako je 021.rs već pisao, sada je većim delom u vlasništvu Sanje Petrić, jedne od vlasnica kompanije Galens, a osim brda sa prelepim pogledom na Novi Sad, postavljanjem ograde duže od pola kilometra, onemogućen je prolaz ljudima i životinjama, a zagrađeno je i tradicionalno pojilo za životinje kod izvora Neven.

Inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da za ovu ogradu nisu ishodovani uslovi zaštite prirode, što je posebno problematično za 75 metara ograde koji se nalaze u delu koji je pod režimom zaštite drugog stepena.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti