SRĐA JANKOVIĆ: Uvodi se zabrana kretanja U SRBIJI?

Obavezno pročitajte

Janković o situaciji u Srbiji

Srđa Janković je komentarišući to što je u Srbiji još uvek relativno kontrolisana situacija i nema skokova u broju obolelih od korona virusa, kao što se to ovih dana dešava u Evropi i regionu, rekao da sa korišćenjem maski i poštovanjem mera sprečavamo mogućnost da se virus pojavi i kod nas uvećoj meri nego što je sada.

On je, na gostovanju u jutarnjem programu televizije „Pink“ istakao da nema postepenih rizika, dodaje da povratnici mogu doneti virus, ali i da svako okupljanje donosi rizik.

- Advertisement -

– Treba da vodimo računa kako da svedemo rizike na minimum. Opasno je da se ponašamo kao da virusa nema – rekao je doktor.

Kada su povratnici u pitanju, on ističe da je uvedena mera za njih, mera kolektivne svesti da svi zajedno doprinosimo rezultatu.

– Nije bio cilj da se u nekoga upire prst, ali je važno imati brze reakcije, ali i svest o pojavi rizika. Sada možemo da reagujemo bolje kada imamo uvid u situaciju. To je prvi preduslov da se ona kontroliše i menja – rekao je dr Janković.

Kako kaže, kretanje nije nikome ograničeno, niti će biti.

– Većina stručnjaka smatra da ne možemo potpuno izbeći prenos virusa tokom sezone, ali je bitno da se kontroliše i ne dozvoli nekontrolisani porast – rekao je on.

Komentarišući stanje u regionu, doktor kaže da virus nije sinhronizovan svuda, i dodaje da postoje oscijacije koje su neminovne.

– Industrija je krenula, posebno turizam, koji nosi rizike i ni jedna zemlja ne može potpuno da kontroliše – rekao je dr Janković.

Janković je, komentarišući vakcine, rekao da je jako bitno od čega se sastoje i njihov sastav sa stručnog aspekta i ističe da je narodu uglavnom bitno odakle dolazi, ali i da to nije od presudnog značaja.

alt="SRĐA Janković"

Kako kaže, svi su se pomalo i umorili i željni su da se ovo sve završi, pa su se svi bacili maksimalno da pronalazak najbolje vakcine.

– Ni jedna zemlja više ne može da izdrži psihološki pritisak sporovođenja mera non stop – rekao je dr Janković.

Kada je u pitanu treći talas ili pik nekog talasa, dr Janković ističe da moramo da vodimo računa o celokupnoj dinamici broja slučaja.

– Moramo da znamo šta je dovelo do porasta broja slučaja, kao i šta je urađeno da bi došlo do pada. Realni cilj je da održimo situaciju stabilnom, bez naglih porasta – rekao je dr Janković.

Govoreći o antitelima, dr Janković jerekao da se zna da kod značajnog broja osoba broj antitela brzo opada, ali i dodaje da oni nisu jedina zaštita.

– Osoba koja je imala antitela pa izgubila, moguće da će brže ponovo da ih izgradi – rekao je dr Janković i dodao da postoje i slučajevi ponovnog zaražavanja.

Kako kaže, škole su dobar primer, posebno što je socijalizacija u tom uzrastu jako važna.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu