SRBIJO, USTANI: Vladika Atanasije Jevtić u petom redu na sahrani! Vučić ispred Svetosavlja i Boga!

Obavezno pročitajte

Sahrana patrijarha Irineja okupila je veliki broj crkvenih ličnosti, kao i onih iz sveta politike. Među onima koji su došli da odaju poštu preminulom patrijarhu, bio je i vladika Atanasije Jevtić, kojeg su organizatori neočekivano smestili u – peti red.

U prvim redovima bili su političari (ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, predstavnici DF Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević), čak i biznismen Siniša Vidović, ali mesta nije bilo za vladiku Atanasija, člana SINOD i bliskog saradnika patrijarha Irineja?!

Kako saznaje Nova.rs, organizaciju poslednjeg ispraćaja patrijarhu Irineju zajednički su vodili Predsedništvo Srbije (Aleksandar Vučić), Informativna služba SPC (Irinej Bulović) i Parohijski dom Hrama Svetog Save (Stefan Šarić). Iako jedan od najviđenijih i najuticajnijih episkopa već decenijama, Atanasije je odlukom organizatora izmešten izvan prvih redova, što je naišlo na opšte iznenađenje i nevericu vernika u Hramu.

“Atanasije je jedan od najžešćih kritičara režima. On je u nekoliko navrata otvoreno govorio šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, što je razlog zbog čega su njega sklonili iz prvih redova. Ovo nije način kako se treba ophoditi prema jednom od najstarijih episkopa u SPC”, navodi izvor Nova iz Patrijaršije.

Sagovornik podseća da je tokom prethodnog neposrednog susreta vladike Atanasija i Vučića, na sahrani mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, pomenuti episkop jasno poručio šefu srpske države šta misli o njegovoj kosovskoj politici.

“Iz dela organizacije koju kontroliše Predsedništvo se insistiralo da Atanasije bude skrajnut na ovakav način. Ako poslušate govor vladike sa sahrane mitropolita Amfilohija, možete razumeti zbog čega je ovo učinjeno”, navodi izvor Nova.

I princ Filip skrajnut

Princ Filip Karađorđević, koji je nedavno rekao da se, između ostalog, zbog patrijarha Irineja vratio za Srbiju i da je bio veoma blizak sa poglavarom SPC, ali takođe nije dobio adekvatnu poziciju u Hramu, navode svedoci.

“Patrijarh je poslednjih meseci mnogo vremena proveo sa princom Filipom. Kad bi služio liturgije, njega bi uvek bio postavljao na počasno mesto, a sad je i on dobio peti red. Za vladiku Atanasija Jevtića je bilo predviđeno da sedi u četvrtom redu, ali kad je video Filipa, tražio je da mu donesu stolicu kako bi sedeo do njega”, navodi sagovornik portala Nova.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

RAMZAN KADIROV: Papa Franja je žrtva propagande stranih medija

Čečenski lider Ramzan Kadirov smatra da je papa Franja postao žrtva propagande stranih medija, zbog čega je i govorio...

Još priča na sličnu temu